H εορτή του Αγίου Γεωργίου στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας (ΦΩΤΟ)

   Με το φως της Αναστάσεως να επισκιάζει κάθε στιγμή μέσα στο λειτουργικό χρόνο της Εκκλησίας μας, αλλά και με την εορτή της ευπιστούς απιστίας του Αγίου Αποστόλου Θωμά, να έρχεται ως αναγκαία συμπλήρωση της εορτής του Πάσχα, τιμάται και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος. Από τις λίγες φορές η εφετινή χρονιά που η ιερά του μνήμη συμπίπτει όχι απλώς με τη ημέρα που κανονικά εορτάζεται από την Εκκλησία μας, δηλαδή στις 23 Απριλίου εκάστου εκκλησιαστικού έτους αλλά και σε κοινό εορτασμό με τη μνήμη της ομολογίας του Αγίου Αποστόλου Θωμά (Ὁ Κύριος μου καί Ὁ Θεός μου). Πάμπολλοι Ναοί, παρεκκλήσια και εξωκκλήσια ανά την Ελλάδα τιμούν ως έφορο και προστάτη τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και μνημονεύουν τους άθλους και τα φρικτά μαρτύρια τα οποία υπέστη για την αλήθεια του Αναστάντος Κυρίου.

Με την τέλεση της Ακολουθίας του Μεγάλου, Πανηγυρικού και Αναστάσιμου λόγω Κυριακής Εσπερινού ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας. Την ακολουθία του Εσπερινού τέλεσε ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Βασίλειος Λιάκος, εφημέριος της γείτονος ενορίας, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Στράτου και ο αιδεσιμολογιώτατος προϊστάμενος του Ναού π. Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πολιός, σεβάσμιος και καταξιωμένος συγγραφέας χριστιανικών βιβλίων πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Παύλες Ντανάς, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος και αναφέρθηκε στην έννοια του μάρτυρος και συγκεκριμένα ανέλυσε τη διττή έννοια του μαρτυρίου του αίματος και του μαρτυρίου της συνειδήσεως με το δεύτερο να υπερτερεί στους χαλεπούς και δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Εν συνεχεία και μετά το τέλος της αρτοκλασίας με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου και των πολιτικών αρχόντων τελέστηκε η καθιερωμένη ιεράς Λιτάνευση της Εικόνος του Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους της κωμοπόλεως Λεπενούς.

Την δε πρωἱα τελέστηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου στην οποία κήρυξε τον Θείο Λόγο ο θεολόγος-φιλόλογος , λαϊκός ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κατηχητής του Ναού κύριος Σωκράτης Ψιλιάς, οποίος αναφέρθηκε τόσο στον παράδειγμα της ευπιθούς απιστίας του Αγίου Αποστόλου Θωμά, όσο και στο μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου και στον τρόπο με τον οποίο ο μεν Απόστολος Θωμάς εκπροσωπεί τη θεωρί στην χριστιανική πίστη και ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος την πράξη.

Τους χορούς των ιεροψαλτών πλαισίωσαν ο Πρωτποψάλτης του Ναού κύριος Βασίλειος Γεωργιάδης, χιώτης στην καταγωγή και απόγονος ιερατικής οικογένειας με παράδοση και ο Λαμπαδάριος κύριος Δημήτριος Παπακαμμένος μετά του υιού του Σωκράτη Παπακαμμένου, ο οποίος αν και μαθητής δεν παύει να αναδεικνύει το ταλέντο του και την αγάπη του για τη βυζαντινή μουσική και το αναλόγιο

Να σημειωθεί ότι πλήθος κόσμου τόσο από τη Λεπενού όσο και από την ευρύτερη περιοχή συνέρευσαν στις λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο κατά πάντα άξιος προϊστάμενος του Ναού π. Χρυσοβαλάντης καθώς και οι εκλεκτοί επίτροποι και τα μέλη του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου συνέβαλαν τα βέλτιστα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πιστών και την εύρυθμη διεξαγωγή των λατρευτικών συνάξεων.

 

 

Διαβάστε ακόμα