Η εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας στην Ερέτρια (ΦΩΤΟ)

Με Αναστάσιμη λαμπρότητα πανηγύρισε η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, την ετήσια εορτή της (Δευτέρα του Θωμά), την Κυριακή 23 και την Δευτέρα 24 Απριλίου 2017.

Αφ’ εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Αρχιμ. Θεαγένης Κόλλιας, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσας Μαλακώντα Ερετρίας.

Μετά το τέλος του Εσπερινού έλαβε χώρα και η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παραβουνιωτίσσης, ανά τας οδούς της Ερετρίας. Εντυπωσιακή, όπως κάθε χρόνο, υπήρξε η παρουσία νέων κοριτσιών με αναμμένες λαμπάδες που κύκλωναν την Ιερά Εικόνα, ένα έθιμο το οποίο έφεραν οι Γαλλιμίτες από τον Μαρμαρά της Κωνσταντινουπόλεως.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στη συνέχεια προεξήρχε και στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο, συλλειτουργούντων αρκετών Κληρικών και πλήθους χριστιανών, με προεξάρχουσα την Δήμαρχο Ερετρίας κ. Αμφιτρίτη Αλημπαντέ.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη και τον υιό του Εφημερίου της Ενορίας, μαθητή Χρήστο Ραμαντανάκη, ο οποίος σπουδάζει την βυζαντινή μουσική και διακρίνεται για το ήθος και την έφεσή του προς τα γράμματα.

Η Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, δημιουργήθηκε στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναο της Παναγίας. Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού, ο οποίος, με την φροντίδα του καλού Εφημερίου της Ενορίας, υπερπολυτέκνου Ιερέως, Οικονόμου π. Χαραλάμπους Ραμαντανάκη, των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, των συνεργατών της Ενορίας και όλων των Ενοριτών, ανεγείρεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ η Ενορία προσφέρει και πλούσιο ποιμαντικό, νεανικό και φιλανθρωπικό έργο.

 

Ι. Μ. Χαλκίδος

Διαβάστε ακόμα