Μ. Γλέζος: “Η Ελληνική Εκκλησία στάθηκε όλα τα χρόνια δίπλα στον λαό” (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Της Γιάννας Κουλουμπή

Την μεγάλη τιμή να φιλοξενεί για δύο μέρες μία εμβληματική μορφή της Δημοκρατίας μας έχει η Κεφαλλονιά, αφού μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου “Ιόνιος” και της ομάδας “Απανταχού Ελληνισμός” βρίσκεται στο νησί ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και επίτιμος πανεπιστημιακός διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Μανώλης Γλέζος. Σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι η πραγματοποίηση δύο ομιλιών με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε ήδη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Θεάτρου “Ο Κέφαλος”, παρουσία πολιτικών αρχόντων του τόπου, απλών πολιτών, δημοσιογράφων, αλλά και του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, κ. κ. Δημητρίου.

 

Ο κ. Γλέζος, ανάμεσα στα όσα ανέφερε για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη μοναδικότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει την ελληνικότητά του παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους. Σε αυτό, όπως είπε, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο τέσσερις λόγοι, η ελληνική γλώσσα, οι λαϊκές συνελεύσεις, η ελληνική χριστιανική ορθόδοξη Εκκλησία και το αίσθημα της αντίστασης του ελληνικού λαού. Ιδιαίτερα πάντως εστίασε στο ρόλο της Εκκλησίας μας, λέγοντας πως η ελληνική χριστιανική ορθόδοξη Εκκλησία στάθηκε όλα τα χρόνια στο πλευρό του ελληνικού λαού, ενώ χαρακτήρισε “ανιστόρητα” τα όσα αναφέρθηκαν πριν λίγο καιρό για αυτό το θέμα από τον κ. Φίλη.

 

Ο κ. Γλέζος, αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν ιδιαίτερα ευδιάθετος, ενώ έκανε και χιούμορ λίγο πριν αναφερθεί στον τέταρτο λόγο διατήρησης της ελληνικότητας του ελληνικού λαού. Το βίντεο είναι χαρακτηριστικό…

 

e-kefalonia.net

Διαβάστε ακόμα