Μαντινείας: Αφελείς και ανόητοι όσοι θεωρούν «παγανιστικό κατάλοιπo» το Άγιο Φως (ΒΙΝΤΕΟ)

Της Έφης Καστραντά

Η συζήτηση για τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας όλο και επανέρχεται. Από την άλλη πλευρά, κάθε χρόνο τις ημέρες του Πάσχα, πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που αντιδρούν στη μεταφορά του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο με τιμές αρχηγού κράτους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τους επικριτές, τα έξοδα της συγκεκριμένης τελετής είναι υπέρογκα, πρώτον, και δεύτερον, το Άγιο Φως δεν είναι αρχηγός κράτους για να του αποδοθούν ανάλογες τιμές.

Πρόσφατα, από τη μια πλευρά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρας χαρακτήρισε -εντελώς άστοχα και… ανιστόρητα- τη μεταφορά του Αγίου Φωτός κατάλοιπό της παγανιστικής περιόδου, όπως είπε, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραγιαννίδης έλαβε θέση, λέγοντας:

«Δεν είναι αρχηγός κράτους και άρα δεν μπορεί να έρχεται με έξοδα του κράτους. Έρχεται ένα αντικείμενο, η φωτιά, το Άγιο Φως. Αυτό δεν συμβαίνει σε ένα πολιτισμένο κράτος. Βλέπετε το Βατικανό να κάνει το ίδιο; Βλέπετε στην Αγγλία, τη

Γερμανία να το κάνουν; Να μεταφέρεται το άγιο φως όπως του αξίζει αλλά δεν είναι αρχηγός κράτους να στήνεται υπουργός και άγημα να το υποδεχθεί.»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος ερωτώμενος για τη στάση της κυβέρνησης ως προς τον διαχωρισμό Εκκλησιάς και Πολιτείας αλλά και για τις πρόσφατες δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,

απάντησε καυστικά λέγοντας ότι όλα αυτά τα ακούσματα ανήκουν σε αφελείς ή ανόητους, ή σε εκείνους που δεν γνωρίζουν τι λένε, γιατί έχουν το μένος της απιστίας τους και τις εχθρότητας εναντίον της Εκκλησίας.

«Κανένας διαχωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας  δεν μπορεί να γίνει διότι η Εκκλησία είναι μέσα στην καρδιά των πιστών και ό,τι και να έχει γίνει ο λαός πιστεύει ακόμα περισσότερο», απαντά ο Σεβασμιώτατος και διατρανώνει:

Όσο η Πολιτεία εχθρεύεται τόσο περισσότερο γεμίζουν οι ναοί

Για το Άγιο Φως είπε ότι είναι ένα γεγονός το οποίο έχει ξεκινήσει μετά την Ανάσταση του Χριστού και δεν γίνεται τώρα οι νεωτερίζοντες οι οποίοι δεν έχουν πατήσει σε εκκλησία να λένε οι βουλευτές ότι η κίνηση αυτή είναι παγανιστική.

Το Άγιο Φως είναι η δόξα του Χριστού και η ευλογία του λαού και δεν θα πάψει να χαρίζεται από τον Άγιο Τάφο.

 

arcadiaportal.gr

Διαβάστε ακόμα