Μαρωνείας Παντελεήμων: «Βρέθηκα στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης ως πνευματικός πατέρας»

Λίγες  ημέρες μόνον μετά τα ευφρόσυνα μηνύματα της Αναστάσεως  στα οποία, τα τελευταία χρόνια με την παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα,  έχουμε στον τόπο μας  τη δυνατότητα να  εντρυφούμε,  απολαμβάνοντας  την εντέλεια της  σοφίας, και του κάλλους, του θεϊκού λόγου,

λίγες ημέρες μόνον μετά,  περιδιαβάζοντας στο διαδικτυακό χώρο, διαβάσαμε, σε ηλεκτρονική εφημερίδα,  ότι ο Μητροπολίτης Μαρωνείας είναι  «υπόλογος»  και προκάλεσε «σάλο», γιατί τέλεσε «αγιασμό σε μασονική λέσχη». Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο γεγονός η συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφημερίδα δεν διστάζει να αναφερθεί τόσο στην ιστορία της Λέσχης Lions, όσο και στη στάση της Ορθοδόξου ελλαδικής εκκλησίας απέναντι στο μασονισμό.

Αισθανθήκαμε έκπληξη, γιατί  ο αγιασμός που τέλεσε ο Μητροπολίτης μας και τον οποίο καλύψαμε δημοσιογραφικά ήταν αυτός της Στέγης Αγάπης.

Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα που, κατά τη γνώμη μας, επιχειρεί να πλήξει την «ανθοφορία» της τοπικής μας Μητροπόλεως, απευθυνθήκαμε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ερωτώντας τον  για  την αλήθεια του άρθρου σε σχέση με την  επιλογή του να τελέσει «αγιασμό σε μασονική λέσχη».

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής όμως…

«Βρέθηκα στον αγιασμό μίας Στέγης Αγάπης ως πνευματικός πατέρας»

 

ΠτΘ: Σεβασμιώτατε, τι έχετε να πείτε για τα δημοσιεύματα που διατείνονται ότι τελέσατε «αγιασμό σε μασονική λέσχη» κάτω μάλιστα από συγκεκριμένη φωτογραφία;

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής: Διαβάζοντας το δημοσίευμα εξεπλάγην και εγώ γιατί όλη αυτή η ανακοίνωση δεν έχει ούτε ένα ίχνος αληθείας.

Πρώτον αναφέρουν ότι πήγα σε μία μασονική λέσχη.  Δεν θα μπορούσα να πάω εκεί. Δεν είχα ποτέ σχέση με τους ανθρώπους  αυτούς και επίσης σύμφωνα με τα θέσμια της εκκλησίας, όπως εκφράζονται στην υπ’ αριθ. 1395/28.03.2014 Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, «ο Τεκτονισμός στηλιτεύεται ως σύστημα συγκρητιστικών δοξασιών, του οποίου η σκοτία φύση είναι άκρως αντίθετη προς την εν πλήρει φωτί χριστιανική αλήθεια» και, επομένως, «η ιδιότητα του Τέκτονα υπό οποιαδήποτε μορφή είναι ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του Χριστιανού ως μέλος του Σώματος του Χριστού».

Δεύτερον ο αγιασμός τελέστηκε αποκλειστικά για τη Στέγη Αγάπης, την οποία δημιούργησαν όλοι οι Κομοτηναίοι και συνεισέφεραν όλοι, Περιφέρεια, Δήμος και άλλοι φορείς. Μία Στέγη Αγάπης  στην οποία ήδη διαμένουν μία γυναίκα με δύο παιδιά που δεν είχαν πού να μείνουν. Και θα μείνουν εκεί και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα στέγασης. Πήγα εκεί ως πνευματικός πατέρας. Για όποιον καλοπροαίρετο λοιπόν θέλει να μάθει την αλήθεια, αυτή είναι δια στόματός μου. Γι αυτούς που θέλουν να σπέρνουν ειδήσεις τέτοιου τύπου, ο Θεός να είναι μαζί τους.

ΠτΘ: Σεβασμιώτατε, όπως φαίνεται, πρόκειται για ένα αναληθές κείμενο, «έντεχνα» φιλοτεχνημένο.  Δεν σας ενοχλεί αυτό, ούτε η πρόθεσή του;

Μ.Μ.: Εμείς έχουμε πρότυπο τον Χριστό μας. Πριν μία εβδομάδα αυτό μας δίδασκε. Σήμερα έχουμε Παρασκευή. Την προηγούμενη Παρασκευή ανέβηκε στον Σταυρό μόνο με ψεύδη. Δεν μπορεί να είναι η δική μας ζωή μακριά από του Χριστού. Εντάξει είναι πικρό ποτήρι, ειδικά  μάλιστα όταν πρόκειται για συκοφαντία και ψέματα. Αλλά αυτή είναι η ζωή του κάθε Χριστιανού, πόσο μάλλον δε του Επισκόπου.

ΠτΘ: Δηλαδή το λησμονάτε, δεν στεναχωριέστε ως άνθρωπος;

Μ.Μ.: Το θέμα αυτό με στεναχωρεί μεν ανθρωπίνως, πρέπει όμως να το ξεπεράσουμε.

 

 

paratiritis-news.gr

Διαβάστε ακόμα