Μνήμη Πεσόντων Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης (ΦΩΤΟ)
22 Απριλίου 2017 Κοινοποιήστε

Μνήμη Πεσόντων Σουλιωτών στην Ιερά Μονή Σέλτσου Άρτης (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου, 21η Απριλίου 2017, το πρωΐ, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Σέλτσου, της Μητροπόλεως Άρτης, ο επιχώριος Μητροπολίτης κ.κ. Καλλίνικος, ετέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων, στις 23 Απριλίου 1804, Σουλιωτών.

Προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον ενοριακό Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου Πηγών Άρτης, μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος, υπό του Μητροπολίτου Άρτης κ.κ. Καλλινίκου. Παρέστη ο Δήμαρχος «Γεωργίου Καραϊσκάκη» κ. Περικλής Μίγδος, με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου και άλλων Φορέων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι παριστάμενοι κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Σέλτσου. Εκεί πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση, υπέρ των πεσόντων Σουλιωτών. Ακολούθησε, στο όπισθεν της Μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα», όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, ρίψη στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αρχών, οι οποίοι στην συνέχεια απηύθηναν χαιρετισμούς. Μετά το πέρας της Τελετής, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου συνεδρίασε πανηγυρικά στις Πηγές, που αποτελούν την Ιστορική Έδρα του Δήμου «Γεωργίου Καραϊσκάκη».

Τέλος ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος μετέβη στην Ιερά Μονή Ροβελίστης, όπου υπεδέχθη προσκυνητές από την ενορία Αγίας Βαρβάρας Αργυρουπόλεως.

Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Μονής Σέλτσου

Όταν με την συνθήκη της 12ης Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι παραδόθηκε στον Αλή Πασά, οι Σουλιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τον τόπο τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους. Με αρχηγούς τον Κίτσο και Νότη Μπότσαρη, 1.148 Σουλιώτες τα Χριστούγεννα του 1803 έφτασαν στην Μονή του Σέλτσου, όπου λόγω της τοποθεσίας αποτελούσε ένα φυσικό οχυρό. Είκοσι ημέρες αργότερα στις 12 Γενάρη του 1804, άρχισε η στενή πολιορκία τους από 8000 στρατιώτες του Αλή Πασά. Με σοβαρές απώλειες στο εχθρικό στράτευμα, οι Σουλιώτες κατάφεραν να τους αποκρούσουν.

Όλο το χειμώνα έμειναν αποκλεισμένοι στο Σέλτσο, με λιγοστά τρόφιμα και πολεμοφόδια που τους προμήθευαν κρυφά, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών του Λιάσκοβου και της Βρεστενίτσας. Στις 20 Απριλίου, έπειτα από τετράμηνη πολιορκία, οι Τούρκοι αφού εξουδετέρωσαν την αντίσταση στα φυλάκια μπήκαν στο Μοναστήρι. Άλλοι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, ενώ 250 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χεριά των εχθρών έστησαν ένα νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο. Ο Νότης Μπότσαρης αιχμαλωτίστηκε τραυματισμένος, ενώ ο Κίτσος μαζί με τον 13χρονο Μάρκο και 10 σουλιώτες γλίτωσαν της σφαγής μέσα σε μια σπηλιά.

Το κτηριακό συγκρότημα της Μονής αρχικά κτίστηκε τον 10ο αιώνα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό στις αρχές του 15ου, για να ανεγερθεί εκ νέου το 1697. Σήμερα σώζεται το καθολικό της Μονής που είναι λιθόκτιστο, Αθωνικού τύπου και κάποια από τα κελιά. Το εσωτερικό του ναού έχει εξαιρετικές αγιογραφίες και τοιχογραφίες και αποτελεί έργο του ιερέα Νικόλαου από την Άρτα. Εντυπωσιακό είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σήμερα, το Σέλτσο αποτελεί Μετόχι της Ιεράς Μονής Ροβελίστης.

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment