Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: “Να εγκαταλείψουμε τον παλαιό μας εαυτό”
15 Απριλίου 2017 Κοινοποιήστε

Νέας Ιωνίας Γαβριήλ: “Να εγκαταλείψουμε τον παλαιό μας εαυτό”

«…Να εγκαταλείψουμε τον παλαιό εαυτό μας, να συντρίψουμε τα τείχη του εγωισμού μας και να τολμήσουμε να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας…» μας προ-καλεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ μέσω του πασχαλίου μηνύματός του, ο οποίος απευθύνεται με αγάπη προς κάθε δοκιμαζόμενη ανθρώπινη ψυχή και προς κάθε ταλαιπωρημένο άνθρωπο που αισθάνεται φόβο και απελπισία μέσα σε μία ταραγμένη κοινωνία, υψώνοντας ψηλά το θριαμβευτικό λάβαρο της αναστάσιμης ελπίδας.

Πράγματι, η λαμπροφόρος Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σεβασμιώτατος, την πιο θαυμαστή νίκη όλων των εποχών, τον ενδοξότερο θρίαμβο όλων των αιώνων, αλλά και το σπουδαιότερο γεγονός που συνέβη ποτέ μέσα στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Υπό το πνεύμα αυτό, η Ανάσταση, ως κοσμοϊστορικό γεγονός, ακτινοβολεί μία διαχέουσα αίσθηση βαθιάς ελπίδας, αλλά και μία εμφανής νότα χαράς και αισιοδοξίας σε ολόκληρη την οικουμένη και βρίσκει θετική ανταπόκριση στη βαθιά ριζωμένη υπαρξιακή ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα λαμπρότερο και ειρηνικότερο αύριο.

Άλλωστε, η Ανάσταση του Κυρίου, όπως αναφέρει ο Σεβασμιώτατος, μαρτυρά από μόνη της την άπειρη αγάπη του Θεού για τον καθένα από εμάς. Αυτή η αναστάσιμη χαρά και ελπίδα που ως φως απορρέει από τον Πανάγιο Τάφο, προσανατολίζει προς νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες κάθε λαό και κάθε έθνος, αναγεννά κάθε άνθρωπο κάθε εποχής, ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος ἤ θρησκείας.

Η θριαμβευτική νίκη του Χριστού κατά του θανάτου αποτελεί την ευλογημένη αφορμή και την αποφασιστική αφετηρία για έναν καλύτερο κόσμο, αποτελεί την αληθινά ελεύθερη απαρχή για μία νέα ζωή, μία νέα πραγματικότητα πέρα από εγωισμούς, φόβους, πάθη και μισαλλοδοξίες που σαν λίθος ενός μνήματος αιχμαλωτίζουν τις ψυχές μας και μας απομακρύνουν από την ίδια τη Ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος κλείνει το μήνυμά του με ένα όμορφο κάλεσμα ελπίδος, αλλά και με μία αναστάσιμη προτροπή, να διαποτίσουμε την ύπαρξή μας με την ελπίδα της δικής μας αναστάσεως, διατηρώντας πάντοτε στην καρδιά μας άσβεστη την φλόγα της αναστάσιμης χαράς που ο ίδιος ο Χριστός προσφέρει.

 

Ακολουθεί το Μήνυμα του Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ για την εορτή της Αναστάσεως:

«Θανάτου ἑορτάζομεν νέκρωσιν, Ἅδου τήν καθαίρεσιν, ἄλλης βιοτῆς, τῆς αἰωνίου, ἀπαρχήν˙ καί σκιρτῶντες ὑμνοῦμεν τόν αἴτιον, τόν μόνον εὐλογητόν τῶν πατέρων Θεόν καί ὑπερένδοξον». (Ζ’ Ὠδή Κανόνος τοῦ Όρθρου τῆς Κυριακῆς τοῦ Πάσχα)

Με την παραπάνω νικητήρια Ωδή, ο μεγαλύτερος μελωδός και ποιητής της Εκκλησίας μας ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, συγγραφέας ενός από τα σπουδαιότερα αριστουργήματα της παγκοσμίου λογοτεχνίας, του Αναστάσιμου Κανόνος του Πάσχα, διατυμπανίζει χαρμόσυνα την πιο θαυμαστή νίκη όλων των εποχών και τον ενδοξότερο θρίαμβο όλων των αιώνων, τη νίκη του Αγαθού έναντι του κακού, την επικράτηση του Φωτός έναντι του σκότους της αμαρτίας, την ολόφωτη νίκη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού κατά του Άδου και του θανάτου, αλλά και την απαρχή της δικής μας Αναστάσεως.

Αυτή η λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού αποτελεί το σημαντικότερο και σπουδαιότερο γεγονός πού συνέβη ποτέ τόσο στη γη, όσο και στον ουρανό. Σήμερα, σε μία εποχή αβέβαιη και σκοτεινή, σε μία εποχή φόβου και απελπισίας, αυτός ο θρίαμβος της άμετρης αγάπης του Θεού έρχεται να πλημμυρίσει με το άπλετο φως που απορρέει από τον Πανάγιο Τάφο κάθε τεθλιμμένη και απελπισμένη καρδιά, κάθε πονεμένο και απογοητευμένο άνθρωπο, προσφέροντας μία απερίγραπτη αιώνια χαρά, μία ολοζώντανη ελπίδα, αλλά και μια αναστάσιμη καινή Ζωή γεμάτη αγάπη και αισιοδοξία.

Η Ανάστασις ήλθε! Η Εκκλησία μας πανηγυρίζει! Ο σκοπός της ενανθρωπήσεως του Κυρίου μας εκπληρώθηκε!  Ο θάνατος καταπατήθηκε «ποῦ σου, θάνατε τό κέντρον; ποῦ σου ἅδη τό νῖκος;» (Α’ Κορ. 15,54-55). Ο Χριστός κατατρόπωσε τον Άδη και ως νικητής χαρίζει την αληθινή ζωή και την αιώνια δόξα. Πορεύεται αναστημένος προς τον Θεό Πατέρα, κρατώντας με το ένα χέρι τον Αδάμ και με το άλλο την Εύα. Με τον ίδιο τρόπο απλώνει το χέρι Του στον καθέναν από εμάς και μας καλεί ελεύθερα να πορευθούμε μαζί Του, «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν» (Μαρκ. 8.34),  σε μία νέα ζωή γεμάτη χαρά, ελπίδα, ειρήνη, φως και αισιοδοξία, σε μία νέα πραγματικότητα, πέρα από εγωισμούς, πάθη, φόβους, φανατισμούς και μισαλλοδοξίες.

Αναμφισβήτητα, ἡ δυναμική πού απορρέει από το χαρμόσυνο  άγγελμα της Αναστάσεως δεν έχει μόνον ατομικά αποτελέσματα. Φέρει οικουμενικές διαστάσεις. Παρόλο πού σαν ιστορικό γεγονός βρίσκεται πάνω από την ιστορία και δεν υπάγεται στην ανθρώπινη νομοτέλεια, νοηματοδοτεί και ομορφαίνει την ανθρώπινη ύπαρξη, προσανατολίζει προς νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες κάθε λαό και κάθε έθνος, ανακαινίζει κάθε άνθρωπο κάθε εποχής, ανεξαρτήτου φύλου, χρώματος ή θρησκείας και μαρτυρά την άπειρη αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του. Αγάπη πού μέτρο της έχει μόνον τον Σταυρό του Πάθους, αγάπη θυσιαστική και χωρίς όρια.

 Σε αυτό το Πάσχα, σε αυτή την «μετάβαση» μας προτρέπει να πορευθούμε η Αγία μας Εκκλησία. Μας καλεί να εγκαταλείψουμε τον παλαιό εαυτό μας, να συντρίψουμε τα τείχη πού φυλακίζουν τις καρδιές μας, να τολμήσουμε να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, να αποβάλουμε τον φόβο του θανάτου, αλλά και κάθε φοβία, κάθε αγωνία, κάθε άγχος και αβεβαιότητα, κάθε θλίψη και αντιπαλότητα που σαν λίθος ενός μνήματος αιχμαλωτίζουν τις ψυχές μας και μας απομακρύνουν από την ίδια τη Ζωή.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι ολόψυχα να βιώσουμε και εφέτος το μοναδικό και υπέρλαμπρο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και να διαποτίσουμε την ύπαρξή μας με την ελπίδα της δικής μας αναστάσεως, διατηρώντας πάντοτε στην καρδιά μας άσβεστη την φλόγα της αναστάσιμης χαράς που ο ίδιος ο Χριστός προσφέρει!

Χριστός Ανέστη!

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment