O Αρχιεπίσκοπος Σινά μιλά για την επίθεση στη Μονή Αγίας Αικατερίνης

Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς Δαμιανός μίλησε στο Star κι εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στη Μονή Αγίας Αικατερίνης στη Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, όπου το βράδυ της Τρίτης έπεσαν πυροβολισμοί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους αξιωματικούς ασφαλείας και να τραυματιστούν 4 άτομα.

«Η πιο θετική εκδοχή, από ντόπιες πληροφορίες, είναι ότι στρατιώτες και αστυνομικοί βρίσκονταν 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τη Μονή, σε ένα από τα σημεία ελέγχου. Κάποιος από τους εκεί αστυνομικούς καθάριζε το όπλο του, δεν το ασφάλισε, το ακούμπησε κάτω και έτσι έγινε. Από ατύχημα. Έχουμε 4 τραυματίες κι έναν νεκρό».

Τις φήμες που «ανθίζουν» και τα πιθανά σενάρια, ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός τα γνωρίζει, υποστηρίζει, όμως, ότι δεν ισχύουν. «Ο καθένας λέει ό,τι θέλει, για να δημιουργήσει ένταση».

Μπορούσε, όμως, μια εκπυρσοκρότηση να προκαλέσει τραυματισμούς σε 4 άτομα και να σκοτώσει άλλο ένα; «Δεν μιλάμε για πιστολάκι, μιλάμε για μεγάλο όπλο. Κι εμείς που ξέρουμε εδώ τις θέσεις, είναι αδύνατον να χτυπηθούν περισσότεροι με ένα όπλο».

«Έκαναν μια έρευνα» εξηγεί, μιλώντας για τις αρχές, «κάτι είπαν ότι ανακάλυψαν, για άλλους λόγους ή σκοπιμότητες, όμως. Δεν έχει, όμως, δοθεί μια σαφής οδηγία προς τα εδώ».

Κανένας από τους κατοίκους της Μονής δεν έχει τραυματιστεί, όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός. «Υπάρχουν κι επισκέπτες, υπάρχουν κι άλλοι εκτός από εμάς. Οι μοναχοί είναι 25 συνολικά, ενώ στον χώρο υπάρχουν και 60 προσκυνητές. Δεν τρόμαξαν, γιατί ξέρουν ότι πολλά πράγματα διαδίδονται χωρίς να είναι έτσι».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Αμανατίδης, υποστηρίζει μια άλλη εκδοχή: ένας μοτοσικλετιστής πέρασε, «χτύπησε» κι έφυγε. «Δεν ξέρω τι λένε. Εμείς είμαστε απόλυτα ασφαλείς» λέει ο Αρχιεπίσκοπος, υποστηρίζοντας ότι όταν έκανε δηλώσεις ο υφυπουργός, τα πράγματα δεν είχαν ξεκαθαρίσει, όπως σήμερα, Τετάρτη, το πρωί. «Αυτό φαίνεται κι από τους ντόπιους πια. Είναι η πιο ασφαλής πηγή πληροφοριών».

Δεν παραλείπει να σχολιάσει και την ανάληψη ευθύνης των τζιχαντιστών για την επίθεση αυτή. «Φυσικά, ό,τι φωνάζει εναντίον τους, όταν καταστρέφεται, το έχουν κάνει αυτοί» λέει ειρωνικά, αμφισβητώντας το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως υποστηρίζει, δεν γνωρίζει την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πατριάρχη και του Πάπα στην Αίγυπτο. «Δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά δεν έχουμε ιδέα!» λέει χαρακτηριστικά. «Η εδώ κυβέρνηση πρέπει να δει ως τι θα έρθει ο Πάπας. Ως εκπρόσωπος κρατικός ή ως θρησκευτικός ηγέτης; Εννοείται ότι θα είναι καλοδεχούμενος!».      

 

 

star.gr

Διαβάστε ακόμα