Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων στον Ι. Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαμπάκας (ΦΩΤΟ)

Το έθιμο να τελεί ο Μητροπολίτης Θεία Λειτουργία στον ιστορικό βυζαντινό Ιερό Ναό της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου) Καλαμπάκας, έργο ίσως του 6ου – 7ου αιώνα, τηρήθηκε κι εφέτος.

Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Έξαρχος πάσης της Ηπείρου, Κερκύρας και Παξών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και τοποτηρητής της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων κ. Μάξιμος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, που για πρώτη φορά τέλεσε ο ίδιος τη Δευτέρα του Πάσχα, βοηθούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, και υποψηφίου για τη θέση του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτη Νήφωνα Καψάλη και άλλους ιερωμένους.

Μετά τον Όρθρο τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Την ευαγγελική περικοπή της ημέρας ανέγνωσε ο Διάκονος από τον διπλό μαρμάρινο άμβωνα, που υπάρχει στο κέντρο του κυρίως ναού και είναι έργο του 5ου – 6ου αιώνα. Ο Διάκονος ανέβηκε από τη δυτική κλίμακα με τα επτά σκαλοπάτια που συμβολίζουν τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας και κατέβηκε από την ανατολική μαρμάρινη κλίμακα που και αυτή έχει επτά σκαλοπάτια.

Στον νου όλων πέρασαν βυζαντινές ένδοξες εποχές. Ο Στέφανος Θανασούλας γράφει ότι στο ναό αυτό λειτουργήθηκαν Αυτοκράτορες του Βυζαντίου και Λειτούργησαν Πατριάρχες της Κωνσταντινουπόλεως. Η μετουσίωση του άρτου και οίνου σε σώμα και αίμα Χριστού έγινε στην Αγία Τράπεζα, η οποία σκεπάζεται από το σκαλιστό έγχρωμο μαρμάρινο κιβώριο – κουβούκλιο, που στηρίζεται σε τέσσερις μαρμάρινους κίονες. Ανατολικά από την Αγία Τράπεζα υπάρχει μεγάλο ημικυκλικό μαρμάρινο σύνθρονο με τέσσερις σειρές σκαλοπατιών στο κέντρο, πάνω στα οποία υπάρχει μαρμάρινος επισκοπικός θρόνος. Αυτό το σύνθρονο υπάρχει εκεί πριν από την Εικονομαχία.

Στη συνέχεια ο κ. Μάξιμος, αφού κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων πιστούς, είπε δυο λόγια για την εορτή των εορτών. Στο τέλος έδωσε σε όλους τους πιστούς αντίδωρο.

Ο ιερέας του ναού παπα-Λευτέρης Κουκουράβας προσέφερε στο γραφείο του υπό καταρρακτώδη βροχή, καφέ, κόκκινα αυγά, κουλουράκια κι άλλα εδέσματα.

Ήταν μια χαλαρή συγκέντρωση. Μάλιστα, ο Ποιμενάρχης κ. Μάξιμος είπε και ανέκδοτο. Άλλη φορά θα το γράψω. Δεν είδα ποιος κέρδισε στο έθιμο του τσουγκρίσματος των κόκκινων αυγών.

 

tameteora.gr

Διαβάστε ακόμα