Πανηγυρικός Εσπερινό στη Σκήτη της Δούπιανης Μετεώρων (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρική και αναστάσιμη η ατμόσφαιρα στην ιστορική σκήτη των «ΣΤΑΓΩΝ» την Ζωοδόχου Πηγή που πανηγυρίζει,  καθώς σήμερα το απόγευμα στις 18.00 , άρχισε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος  του πρώην Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Αθανασίου  και Ιερέων.
Μέσα στα Αναστάσιμα τροπάρια και στην άφατη χαρά του Αναστάντα Χριστού , μέσα στις ευωδιές της φύσης και του μοσχοθυμιάματος , του επιβλητικού Μετεωρίτικου τοπίου , η ακολουθία του εσπερινού παίρνει άλλα χαρακτηριστικά .
Χαρακτηριστικά πνευματικής μέθεξης που ευφραίνει τις καρδιές των ανθρώπων κάνοντάς τες να σκιρτούν από πλούτο άφατης χαράς και πνευματικής πληρότητας .
Στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας με το «Πλούσιοι Επτώχευσαν Και Επείνασαν» να δίνει το αληθινό μήνυμα του νοήματος της ζωής , το μήνυμα της ζωής με Χριστό στο κέντρο της .

Ο σημερινός Πανηγυρικός Εσπερινός συνέπεσε με την εορτή του Μοναστηριού , αφού σήμερα εορτάζουν οι κτήτορες Αθανάσιος και Ιωάσαφ  της Μονής μεταμορφώσεως Μεγάλου Μετεώρου , όπου ανήκει η σκήτη.

Λίγα λόγια για την Σκήτη των «ΣΤΑΓΩΝ»
Από τα τέλη του ια΄ ή από τις αρχές του ιβ΄ αιώνα είχε σχηματισθεί, όπως φαίνεται, στον χώρο των Μετεώρων μικρή ασκητική κυψέλη, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών, με κέντρο λατρείας τον ναό της Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής στο Καστράκι, πού αποτελούσε και το «Κυριάκο» ή το «Πρωτάτο» του μοναστικού συγκροτήματος, κατά τα αγιορείτικα πρότυπα.
Ο επικεφαλής της Σκήτης των Σταγών έφερε, μόνος αυτός, τον τίτλο του «πρώτου» και καθηγουμένου της Μονής της Θεοτόκου της Δούπιανης. Κατά τα μέσα του ιδ΄ αιώνα δεσπόζει με την μεγάλη δράση και ακτινοβολία της η επιβλητική μορφή του «πρώτου» της Σκήτης και καθηγουμένου της Μονής της Δούπιανης, ιερομόναχου Νείλου, ιδρυτή και κτήτορα, κατά την δεκαετία 1357/67, της Μονής της Υπαπαντής (αρχικά Αναλήψεως του Κυρίου) των Μετεώρων.
Στην ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθησαν πολλοί Πιστοί παρ” όλες τις δυσμενείς συνθήκες.

 

stagonnews.gr

Διαβάστε ακόμα