Τι είπαν σε δείπνο Καμμένος- Αρχιεπίσκοπος

Τι συζήτησαν για την Συνταγματική Αναθεώρηση και τα ελληνοτουρκικά, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή – «Με τον Νίκο Κοτζιά σε πολλά ζητήματα είμαστε ένα» είπε ο Πάνος Καμμένος

Με βασικό «μενού» την Συνταγματική Αναθεώρηση γύρω από την οποία άρχισαν ήδη έντονες συζητήσεις αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής πρότασης πολιτικών και επιστημόνων υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, συνέφαγαν το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάση Ελλάδος Ιερώνυμος με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Η πρόσκληση για δείπνο είχε απευθυνθεί από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου πριν από την μετάβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Αμερική για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και τελικά το δείπνο πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ο κ. Καμμένος αναχωρήσει για την Κύπρο.

Στο δείπνο που κράτησε σχεδόν τρεις ώρες παρακάθισαν ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης και ο Πρωτοσύγγελος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης. Πέρα από τα νηστίσιμα σαρακοστιανά εδέσματα, καλαμαράκια, γαρίδες, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, χταπόδι και πράσινη σαλάτα, πάνω στο τραπέζι ήταν και λευκό κρασί από την Επανωμή.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν αναλυτικά για τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και για τα θέματα που ουσιαστικά άνοιξε η πρόταση πολιτικών και επιστημόνων υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο.
«Ούτε καν διαννοούμαι ότι υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί το προοίμιο του Συντάγματος (Εις τo όνομα της Αγίας Αδιαιρέτου και Ομοούσιου Τριάδος)» είπε στον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Καμμένος. Και συνέχισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Και ούτε πρόκειται ποτέ να δεχθώ ως κυβερνητικός εταίρος να αλλάξει ούτε λέξη από το άρθρο 3 του Συντάγματος που αφορά στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας».

«Δεν είναι δυνατόν» υπογράμμισε ο κ. Καμμένος «να μην κατοχυρώνεται συνταγματικά ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος και να μην προστατεύεται το καθεστώς των σχέσεων της Εκκλησίας μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο πατριαρχικός Τόμος του 1850 με τον οποίο χορηγήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος το Αυτοκέφαλο και η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, η οποία ορίζει τα σχετικά ζητήματα με την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος των Μητροπόλεων των νέων χωρών (Μακεδονίας. Θράκης, και Νησιών Β. Αιγαίου) πρέπει να παραμείνουν κείμενα συνταγματικά κατοχυρωμένα , όπως ακριβώς είναι σήμερα».
«Αυτή είναι» είπε ο κ. Καμμένος «η ξεκάθαρη θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μάλιστα αποτελεί και απαραβίαστη κόκκινη γραμμή και όρο για την παραμονή μας στην κυβέρνηση».

«Η ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία είναι και θα παραμείνει η επικρατούσα θρησκεία στη χώρα» είπε ο κ. Καμμένος σημειώνοντας την καταλυτική συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον αγώνα για την απελευθέρωση του Εθνους, λέγοντας: «Είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι Πολιτεία και Εκκλησία θα συμπορεύονται μαζί γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον».
Ο Αρχιεπίσκοπος για μία ακόμη φορά, όπως έλεγε σε στενούς του συνεργάτες διαπίστωσε ότι στο πρόσωπο του κ. Καμμένου η Εκκλησία έχει έναν σταθερό και αμετακίνητο φίλο που δεν θα διστάσει να συγκρουστεί για ζητήματα αρχών και αξιών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Πάνος Καμμένος, όταν είχε ανακύψει το ζήτημα της διδασκαλίας των θρησκευτικών είχε πει στον Αρχιεπίσκοπο: «Αν μου το ζητήσετε Μακαριώτατε θα ρίξω την κυβέρνηση» και ουσιαστικά είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Φυσικά στη συζήτηση τέθηκαν και τα εθνικά θέματα, με αυτό του απαραβίαστου των εθνικών συνόρων να είναι κυρίαρχο. «Κανένας Τούρκος δεν πρόκειται να πατήσει σε ελληνικό έδαφος» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «γιατί για εμάς οι σημαίες πρέπει να στέκουν στον ιστό τους και να μην τις παίρνει ο αέρας».

Πρόσθετο ζήτημα που τέθηκε στο τραπέζι ήταν αυτό των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θράκης. «Το βαθύ τουρκικό παρακράτος στήνει προβοκάτσιες» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόσο για την πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, όσο και για τα όπλα που βρέθηκαν σε τζαμί στην Ηλιόπετρα της Ξάνθης, για να συμπληρώσει: «Εχουν γνώση οι φύλακες» και ανέλυσε όλη την κατάσταση που επικρατεί.

Κατά τα λοιπά ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα που υπηρετεί σε αυτή τη θέση και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «με τον Νίκο είμαστε σε πολλά ζητήματα ένα».

Ως προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος τόνισε ότι τη σχέση τους τη διέπει ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοεκτίμηση, παρά τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που τους χωρίζουν. «Έχουμε έντιμη και καθαρή συνεργασία, παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές μας καταβολές» είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι «είναι ευτύχημα για την χώρα να υπηρετεί σε αυτή την θέση σε αυτήν την δύσκολη χρονική συγκυρία, τονίζοντας ότι έχει προσφέρει παρά πολλά, ιδιαιτέρως με τις συνεχείς επαφές του σε διεθνές επίπεδο και ότι είναι ένας διανοούμενος, βαθύς γνώστης της πολιτικής που χαίρει μεγάλης εκτίμηση διεθνώς και στην πατρίδα μας. Πρέπει να του χρωστάμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για όσα έπραττε και πράττει για τη χώρα χωρίς θόρυβο και τυμπανοκρουσίες».

Ο κ. Καμμένος μίλησε με θαυμασμό και σεβασμό για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «τον οποίο η διαπλοκή, εγχώρια και ξένη, πολέμησε ανελέητα λόγω της αδιαπραγμάτευτης θέσης του για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων». Θύμισε μάλιστα στη συζήτηση και τα σκοτεινά γεγονότα των πυρκαγιών του 2007 και αυτά του Δεκεμβρίου του 2008 ) και στην αθωωτική απόφαση για την υπόθεση του Βατοπεδίου που όπως είπε αποτελεί απόλυτη δικαίωση για τον πρώην πρωθυπουργό και το καλύτερο μνημόσυνο για τον αποβιώσαντα διευθυντή του πολιτικού του Γραφείου Γιάννη Αγγέλου. Και τόνισε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Ο Κώστας Καραμανλης με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και ως μέλος της κυβέρνησής του κάτι για το οποίο είμαι υπερήφανος και το θεωρώ ελάχιστο καθήκον μου να τον υπερασπίζομαι».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αγάπη που έχει για το πρόσωπο του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη προς τον οποίο τρέφει απεριόριστη εκτίμηση ενώ άφησε στο απυρόβλητο τον νυν πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη προς το πρόσωπο του οποίου έδειξε θετικά συναισθήματα.
Ο κ. Καμμένος αναχώρησε από την Αρχιεπισκοπή λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 29 Μαρτίου και ήταν ο πρώτος που ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα για τα 79α γενέθλιά του.

protothema.gr

Διαβάστε ακόμα