8o Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως (ΦΩΤΟ)
20 Μαΐου 2017 Κοινοποιήστε

8o Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως (ΦΩΤΟ)

Τήν Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, και περί ώραν 7.30 μ.μ., στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως  εκκίνησε το «8ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως», τό ὁποῖο παρηκολούθησαν πλῆθος Τριπολιτῶν.

Το «8ο Χορωδιακό Θρησκευτικό Φεστιβάλ Τριπόλεως» διοργανώνεται και φέτος υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, της Περιφερείας Πελοποννήσου, του Δήμου Τριπόλεως και της Χορωδίας Τριπόλεως.

Στις ως άνω εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν χορωδίες απόΚορυδαλλό, Λαύριο, Λουτράκι, Μυτιλήνη, Πέλλα και Τρίπολη.

Σημειώνεται, ότι το θρησκευτικό Φεστιβάλ είναι έναςθεσμός, που διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία για 8η συνεχόμενη φορά στην πόλη μας και φέτος λαμβάνει χώρα στα πλαίσια τουεορτασμού των Πολιούχων Τριπόλεως Δημητρίου και Παύλου.

Το Φεστιβάλ άνοιξε ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΪΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Ο ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ»

Λίγα λόγια για τον Βυζαντινό Χορό της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Βυζαντινός Χορός της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας «Ο Άγιος Νεοϊεροµάρτυς Λάζαρος ο Τριπολίτης» ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως «Μικτή Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας» το 2008 µε την ευλογία , την παρότρυνση και την στήριξη του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΟΥ. Το 2012, έλαβε τη σηµερινή του επωνυµία. Σκοπός του Βυζαντινού Χορού είναι η µελέτη της βυζαντινής µουσικής και η διατήρηση της παραδόσεως στα αναλόγια.

Έχει συµµετάσχει σε πλήθος Ιερών ακολουθιών και σε εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, ανάµεσά τους, στον Εσπερινό της Εορτής των Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου (2008) χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ, στις Χριστουγεννιάτικες, Πασχαλινές και Επετειακές εκδηλώσεις (2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013) της Ιεράς Μητροπόλεως. Έψαλε, επίσης, στην εκδήλωση των Γενικών Αρχείων του Κράτους κατά την παρουσίαση των Πρακτικών του Ιστορικού Συµποσίου για τον Νεοµάρτυρα ∆ηµήτριο (Μάρτιος 2009). Το 2009, η χορωδία εξέδωσε , µε τη χορηγία της Ιεράς Μονής Παναγίας Γοργοεπηκόου Νεστάνης, δίσκο ακτίνας (CD) µε την Α’ στάση των Χαιρετισµών της Παναγίας. Επιπλέον συµµετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαµάτας (2012), του Ιερού Ναού Αγίου Κοσµά του Αιτωλού της στρατιωτικής διοίκησης Πελοποννήσου (2014), στις επετειακές εκδηλώσεις για την συµπλήρωση 30 χρόνων Ἀρχιερατείας του σεπτού Ποιµενάρχη µας κ.κ, Αλεξάνδρου (2014), καθώς και στο 7ο Φεστιβαλ «Green Theater” στο Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών (2016).

Τη χορωδία, η οποία έχει ως µέλη νέους και νέες που αγαπούν τη Βυζαντινή Μουσική, διευθύνει ο Βασίλειος Γεωργαράς, Θεολόγος- Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και ∆ιευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας & Κυνουρίας.

Ο ως άνω Βυζαντινός Χορός ἀπέδωσε με επιτυχία τους εξής ύμνους υπό την ∆ιεύθυνση του κ.  Βασιλείου  Γεωργαρά.

 1. Την  α΄ και η θ΄ ωδή  του αναστάσιµου κανόνος. Ήχος α΄
 2. «Αναστάσεως ηµέρα…»

∆οξαστικό των αίνων της Κυριακής του Πάσχα. Μέλος Πέτρου Πελοποννησίου.

Ήχος πλάγιος του α΄.

 1. « Το στερέωµα…»

Εκλογή ψαλµικών στίχων, αναφερόµενη στους Αποστόλους.

Μέλος Λυκούργου Αγγελόπουλου (+2014). Ήχος δ’ ( άγια).

 1. «Σήµερον λαµπρώς εξέλαµψε…»

∆οξαστικό του εσπερινού της εορτής των Αγίων Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου. Ήχος πλάγιος του β΄.

 1. Τον Τρισάγιον  ύµνον

Μέλος Κυριακού Ιωαννίδου ( Καλογήρου). Ήχος πλάγιος  α΄

Αμέσως μετά ακολούθησε ο « ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ»

 

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Φίλων Θρησκευτικής Μουσικής

« Χορωδία Λουτρακίου»

 

Ο Σύλλογος Φίλων Θρησκευτικής Μουσικής ” ΧΟΡΩ∆ΙΑ  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ” ιδρύθηκε το 1981 και αποτελεί συνέχεια της ανδρικής κατοχικής Εκκλησιαστικής Χορωδίας Λουτρακίου.

Με βάση αυτό το τετράφωνο ανδρικό σχήµα εξελίσσεται µέχρι σήµερα ως µικτή πολυφωνική χορωδία και αριθµεί περί τους σαράντα(40) εκτελεστές χορωδούς.

Το ρεπερτόριο της περιλαµβάνει τραγούδια Ελλήνων και Ξένων Συνθετών µε έντεχνα, παραδοσιακά κοµµάτια, καντάδες και Εκκλησιαστική Μουσική.

Έχει συµµετάσχει σε πολλές χορωδιακές Συναντήσεις και Φεστιβάλ σε πόλεις της Χώρας και του Εξωτερικού, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Από το έτος 2010 διοργανώνει µε µεγάλη επιτυχία, την δική της Χορωδιακή Συνάντηση Μικτών Πολυφωνικών Χορωδιών, µε εκκλήσεις σχηµάτων από όλη την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2016 συνεργάστηκε µε το ταλαντούχο πιανίστα και συνθέτη Στέφανο Κορκολή, στην καλοκαιρινή συναυλία του συνθέτη στο Λουτράκι σε έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Την Χορωδία διευθύνει σε όλα της τα σχήµατα, ο καθηγητής µουσικής και διπλωµατούχος Βυζαντινής και σύνθεσης κος Γρηγόρης Παντελέων, ο οποίος διευθύνει την παιδική χορωδία του ∆ήµου Λουτρακίου καθώς και την Χορωδία του Συλλόγου «ΡΕΑ»  ΑΣΣΟΥ ΤΟΥ ∆ΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ.

Ἀπέδωσε με επιτυχία τους εξής ύμνους υπό την ∆ιεύθυνση του κ.  Βασιλείου  Γεωργαρά.

Ο Σύλλογος Φίλων Θρησκευτικής Μουσικής υπό την ∆ιεύθυνση: του κ. Γρηγόρης Παντελέων παρουσίασε  το εξής Πρόγραμμα:

 1. Singiore de le cime, Στίχοικαιµουσική: Giuseppe de Marzi
 2. Stabat mater, Μουσική: Z.Kodaly
 3. Εφραινέσθω, Αναστάσιµο απολυτίκιο Ήχος γ΄
 4. Σκεύος Εκλογής, (απολυτίκιον Αποστόλου Παύλου)
 5. Σε Υµνούµεν
 6. Χερουβικός Ύµνος

Soοn Ah Will Be Done, negro spiritual  Μουσική: William L.Dawson

Εν συνεχεία ακολούθησε  η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΛΑΥΡΙΟΥ

Λίγα λόγια για την Χορωδία Λαυρίου

Η χορωδία Λαυρίου ιδρύθηκε στο Λαύριο το 1939 από µια οµάδα Φιλοµούσων Λαυριωτών και άρχισε τη δραστηριότητά της αρχικά ως εκκλησιαστική χορωδία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Επικεφαλής της Χορωδίας ήταν ο αείµνηστος, πλέον, µαέστρος Γεώργιος Τζανετάκης. Το 1956 δίδεται και το πρώτο ρεσιτάλ της Χορωδίας Λαυρίου στην ιστορική αίθουσα της Ευτέρπης, µέσα σε πανηγυρική ατµόσφαιρα.

Από το 1962 που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο Λαύριο Ναυτική Εβδοµάδα, η χορωδία λαµβάνει µέρος. Στο τέλος Απριλίου του 1963 θα δοθεί συναυλία µε την συµµετοχή του συνθέτη και λαµπρού χορωδού Φώτη Αλέπορου, όπως επίσης πολλές φορές συνεργάστηκε µε την ορχήστρα – µαντολινάτα µε επικεφαλής την κα Φωφώ Τσιλίφη, σύζυγο του Νίκου Τσιλίφη. Από τότε µέχρι σήµερα η χορωδία λαµβάνει µέρος σε πλήθος εκδηλώσεων του δήµου, αλλά και σε µια σειρά φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους ανά τη χώρα, όπως: φεστιβάλ Χορωδιών στη Νίκαια, Παλαιού Φαλήρου, στην Αίγινα, στο Καλλιµάρµαρο στάδιο στην Αθήνα, στο Μουσείο της πόλεως Αθηνών, στη Παλαιά Φώκαια, στο Κατάκολο, στη Τρίπολη, στο αµφιθέατρο του Αριστοτελείου Πανεπιστήµιου Θεσσαλονίκης, κ.ά. µε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών όπως: Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Ανδριόπουλου, Ξαρχάκου, Κοκκίνη, Ροδίου, Λαµπελέτ, Στρουµπούλη, αλλά και Βέρντι, Τσαϊκόφσκι, Ντονιτσέτι, και άλλων πολλών συνθετών.

Στη νεότερη ιστορία της χορωδίας συµµετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα όπως: Αδελφοποιηµένες Πόλεις ΚΕΜΠΕΡ Γαλλίας και Δήµου Λαυρεωτικής, συναυλία στην ΙΣΤ Επιστηµονική Συνάντηση Μεσογειτών Επιστηµόνων, για την Αδελφοποίηση του Ειδικού Σχολείου Λαυρίου µε το Ειδικό Σχολείο Λεµεσού Κύπρου, κ.ά.

Η χορωδία Λαυρίου, επίσης συµµετέχει ετησίως σε µια σειρά Θρησκευτικών εορτών όπως, τη Μεγάλη Τρίτη στο τροπάριο της «Κασσιανής» τη Μεγάλη Πέµπτη στο «Σήµερον Κρεµάται Επί Ξύλου…» (Πολυκράτη) και σε όλες τις Εθνικές εορτές.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της χορωδίας Λαυρίου πέραν του αειµνήστου Γεωργίου Τζανετάκη που διατέλεσε από την ίδρυση της µέχρι το 2005, ανέλαβαν ο Κωνσταντίνος Μαυριδερός (2005 µέχρι το 2011) και ο σηµερινός µαέστρος Θεόδωρος Λεµπέσης (2011 µέχρι σήµερα). Πρόεδρος της χορωδίας Λαυρίου διατελεί ο Χαράλαµπος Συρίγος.

Υπό την ∆ιεύθυνση του κ.  Θεοδώρου    Λεµπέση εκτελέστηκε το εξής Πρόγραμμα:

 1. Σε Υµνούµεν, Θ. Πολυκράτη
 2. “Αινείτε Τον Κύριο, (Κοινονικό) Θ. Πολυκρατη
 3. Επί Σοι Χαίρει, Θ. Πολυκρατη
 4. Ave Maria, G. Donizetti (Εναρµόνιση: Γεωργίου Τζανετάκη)
 5. Τη Υπερµάχω, Θ. Πολυκρατη

 

Τέλος η πρώτη μέρα του Θρησκευτικού Φεστιβάλ έκλεισε με την  (ΜΙΚΤΗ) ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, λίγα λόγια για την Χορωδία Τρίπολης

 

Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ιδρύθηκε, ως Μικτό Τµήµα τον Μάρτη του 1985 από οµάδα Τριπολιτών Φίλων της Πολυφωνικής Μουσικής, µε σκοπό την προαγωγή του χορωδιακού τραγουδιού αλλά και γενικότερα της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κίνησης της Τρίπολης και του ευρύτερου χώρου. Η ΧΟΡΩ∆ΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ έχει στο ενεργητικό της πάµπολλες εµφανίσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µε πιο σηµαντικές της, µέχρι τώρα, πορείας της, η συνεργασία της µε τον αξέχαστο συνθέτη ∆. Λάγιο σε µελοποιηµένα ποιήµατα του Τριπολίτη ποιητή Κ. Καρυωτάκη, η παρουσία της στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Αρκαδικού Ιδεώδους, η απόδοση του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μ. Τρίτη στον Ι.Ν. ∆ιονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου Αθηνών, έργο του µεγάλου µας συνθέτη Μ. Θεοδωράκη, που συνέθεσε στην Τρίπολη, η συµµετοχή της στη τελετή λήξης των Ολυµπιακών Αγώνων καθώς και η συναυλία της στην Παναγία των Παρισίων. Επίσης επισκέφθηκε την Ιταλία, Τσεχία, Αυστρία, Ουγγαρία και Κωνσταντινούπολη. Εξάλλου εµπνεύστηκε και πραγµατοποίησε µε επιτυχία στην Τρίπολη (1991), το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών (ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ), µια ιδέα που καθιερώθηκε και έγινε πλέον θεσµός. Το 2014, η Χ.Τ. οργάνωσε και πραγµατοποίησε το 19ο ΠΑ.ΣΥ.ΧΟ.

Το καλλιτεχνικό σωµατείο διατηρεί τα παρακάτω τµήµατα:

1) Μικτή 45µελή χορωδία µε Μαέστρο τον καθηγητή µουσικής Μιχάλη Γαργαλιώνη.

2) Από το 2012 την 40µελή Νεανική χορωδία “LA VITA” µε Μαέστρο την καθηγήτρια Πιάνου, Ελένη Αλεξοπούλου.

3) Από το 2012 την 70µελή Παιδική χορωδία τα ‘Σπουργίτια’ µε Μαέστρο τον καθηγητή Μουσικής, ∆ιονύσιο Καραφωτιά.

4) Από το 2014 την προπαιδική χορωδία, µε Μαέστρο την καθηγήτρια Πιάνου, Ελένη Αλεξοπούλου.

Η Χορωδία Τρίπολης υπό την ∆ιεύθυνση του κ. Μιχάλη  Γαργαλιώνη παρουσίασε το εξής πρόγραμμα:

 

 1. Απολυτίκιον Νεοµαρτύρων ∆ηµητρίου και Παύλου

Χορωδιακή Επεξεργασία: Γιάννης Μεταλληνός

 1. Απολυτίκιο Αγίου Βασιλείου

Χορωδιακή Επεξεργασία: Γιάννης Ιωαννίδης

 1. Άγιος ο Θεός

Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

 1. Άξιον Εστί

Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

 1. Του ∆είπνου σου του Μυστικού,

Χορωδιακή Επεξεργασία: Μιχάλης Γαργαλιώνης

 1. Άγιος Κυρίος Σαβαώθ

Σύνθεση-Χορωδιακή Επεξεργασία: Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου

Το 8ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής συνεχίζεται  σήμερα  Σάββατο 20 Μαΐου 2017 την ίδια ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Τριπόλεως.

Ι. Μ. Μαντινείας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment