Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Η Ευρώπη δεν είναι της αλληλεγγύης, αλλά της εκμετάλευσης” (ΦΩΤΟ)

«Σήμερα, είμαι ευρωσκεπτικιστής, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετακινήσει τις βάσεις που έχουμε και από εκεί που ξεκίνησε. Άλλαξε τις θέσεις από εκείνους που είχαν την ιδέα και βοήθησαν να σχηματιστεί αυτός ο φορέας και έχουν μετακινήσει τις βάσεις αλλού. Ο χριστιανισμός, η αλληλεγγύη και οι τρεις πυλώνες που στηρίχθηκε η Ευρώπη, το ρωμαϊκό δίκαιο, η ιστορία, και ο χριστιανισμός, αυτά όλα μετακινήθηκαν. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, αλλά της εκμεταλλεύσεως. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ο άνεμος της Βαυαρίας, μέσα στην οποία έχω ζήσει αρκετό καιρό, χρειάζεται περισσότερο στην Ευρώπη από κάθε άλλη φορά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Κοινωνικής συνοχής και ταυτότητας κ. Μάρκους Ζέντερ, στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προς τον κ. Ζέντερ, ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι «είναι μια επιθυμία, όχι μόνο δική μου, αλλά και άλλων φορέων του χώρου που εκπροσωπώ, αυτό το έργο, το χριστιανικό, η ατμόσφαιρα της Βαυαρίας, να το δυναμώσει και να το επηρεάσει, έτσι ώστε να πάνε καλύτερα οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις».
Στην αντιφώνησή του προς τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, ο κ. Ζέντερ σημείωσε ότι «πρέπει τις χριστιανικές αξίες να τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας και να τις διατηρήσουμε. Εμείς, στη Βαυαρία και στη Γερμανία δεχθήκαμε πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, και νομίζω ότι είναι σημαντικό να τους διδάσκουμε και να τους δείχνουμε ποιες είναι οι βασικές αρχές, στις οποίες στηρίζεται ο χριστιανισμός. Διότι, ο χριστιανισμός είναι η αγάπη, η αγάπη προς τον πλησίον, αλλά και η αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αξιοπρέπεια, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που πρέπει να διατηρούμε σαν αρχή και να μην τη ξεχνούμε στην ήπειρο που ζούμε».
Επιπροσθέτως, ο κ. Ζέντερ υπογράμμισε, ότι «δεν είναι μόνο η ανεκτικότητα που θα πρέπει να επιδεικνύουμε, όταν έχουμε διάλογο με τους μουσουλμάνους, αλλά να επιδεικνύουμε και τις δικές μας αξίες και ρίζες, τις οποίες έχουμε. Πολλοί λένε ότι οι χριστιανικές αξίες είναι παρωχημένες. Εγώ, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ελκυστικές, ιδιαίτερα σήμερα. Άλλοι πάλι λένε ότι η Βίβλος είναι ξεπερασμένη, ενώ εγώ θεωρώ ότι είναι ένα ενδιαφέρον πόνημα, το οποίο είναι πάρα πολύ σύγχρονο. Πιστεύω ότι το μήνυμα του χριστιανισμού είναι ένα χαρούμενο μήνυμα και αυτό είναι το πιο σημαντικό και το οποίο το διαφοροποιεί από άλλα δόγματα.»
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, καταλήγοντας είπε στον κ. Ζέντερ ότι «έχουμε πολύ έργο και πολλή δουλειά μπροστά μας. Στην Ελλαδική Εκκλησία, αλλά και στην Αρχιεπισκοπή γίνεται ένα εμπνευσμένο και μεγάλο έργο για τη νεολαία και κυρίως σε έργα αγάπης και κοινωνικής προσφοράς.»

 

ecclesia.gr

Διαβάστε ακόμα