Χειροτονία Πρεσβυτέρου στο Πατριαρχείο Ρουμανίας (ΦΩΤΟ)

του Θωμά Αναστασιάδη

Στα ανατολικά Καρπάθια όρη της  Ρουμανίας, στην πόλη Φώξανη {ρουμ.Focșani},  οι Άγιοι και Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη τιμήθηκαν δεόντως και πανδήμως  την ημέρα της μνήμης τους, 21 Μαΐου 2017.  Στον φερώνυμο ενοριακό ναό, τελέστηκε αρχιερατική Θ.Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Προκαθήμενος  {De întronizare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ciprian ca Întâistătător al Eparhiei de la Curbura Carpaţilor.   http://arhiepiscopiabzvn.ro/inaltpreasfintitul-parinte-ciprian-arhiepiscopul-buzaului-si-vrancei.htmlτης } της Επισκοπής   των Καρπαθίων, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος  Μπουζάου και Βραντσέας κ.Κυπριανός, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων και διακόνων,  επί τη παρουσία πλήθους πιστών   και ευλαβών προσκυνητών.  Στην Φώξανη, πόλη των 80.000 χιλ. κατοίκων, υπάρχουν 30 Ορθόδοξες εκκλησίες   και παρεκκλήσια. Επίσης υπάρχουν  ναοί & λατρευτικοί χώροι, άλλων ομολογιών και δογμάτων, όπως    Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  Αρμενικής Εκκλησίας,  των Αντβεντιστών,   Εκκλησία Βαπτιστών,   καθώς επίσης και μία Εβραϊκή Συναγωγή με 2 παρεκκλήσια.

Έψαλε ομάδα φοιτητών, από την πολυμελή Βυζαντινή Χορωδία του Ορθοδόξου Θεολογικού Σεμιναρίου της πόλης Μπουζάου,  η οποία είναι η πρωτεύσα του ομώνυμου Νομού και  έδρα του  Αρχιεπισκόπου.

Ο πανηγυρίζον  μονόχωρος Ναός   ήταν στρατιωτικό παρεκκλήσι της φρουράς της περιοχής έως το 1948, οπότε έγινε ενοριακός.  Κτήτορας και ιδρυτής, ήταν το 1815, ο μεγάλος Serdar {Σερδάρης } Κωνσταντίνος, διοικητής  του ιππικού. Η καταγωγή του ήταν από την οικογένεια  Robescu, μεγαλογαιοκτήμονες της περιοχής Vrancea και Buzau.  Το 1899  ο Κωνσταντίνος με την σύζυγός του Μαρία,  δώρισαν το παρεκκλήσι,  που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης,  στην φρουρά της  Φώξανης για τις θρησκευτικές ανάγκες των στρατιωτών.  Η πόλη ήταν σημαντικό εμπορικό κέντρο ανάμεσα στην Ρωσική Αυτοκρατορία και τα Βαλκάνια και  μετά τον  Κριμαϊκό πόλεμο {1850} ήταν επίκεντρο των δραστηριοτήτων υπέρ της ένωσης της Βλαχίας με την Μολδαβία.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ/τατος Αρχιεπίσκοπος  εξήγησε τις πνευματικές έννοιες του Ευαγγελίου της 6ης  Κυριακής μετά το Πάσχα, της θεραπείας του τυφλού: << Ο Ιησούς Χριστός θεράπευσε τον τυφλό, για να δείξει στους μαθητές και τους γύρω του ότι είναι το φως του κόσμου>> είπε.  Επίσης, μίλησε για την ιδιαίτερη ζωή της Παναγίας και των Αγίων  Ισαποστόλων Αυτοκρατόρων Κωνσταντίνου και της μητέρας του Ελένης,  ευχόμενος σε όλους όσους φέρουν τα ονόματά τους, να έχουν  υγεία  στο σώμα και  ειρήνη στο μυαλό.

Ο  Ελληνομαθής κ.Κυπριανός  σπούδασε  Φιλολογία και Ιστορία στην Κωστάντζα,  έκανε  μεταπτυχιακές σπουδές στο Α.Π.Θ., μετα-διδακτορικές σπουδές  Βυζαντινολογίας στο Μπάρι  Ιταλίας. Το 2000  στον Πατριαρχικό ναό Βουκουρεστίου, χειροτονήθηκε ιερέας από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο.

Κατά την διάρκεια της Θ.Λειτουργίας,  ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε πρεσβύτερο τον έως σήμερα Αρχιδιάκονό του π.Νικόλαο.  Μετά την απόλυση  ευλόγησε τους άρτους  και τέλεσε μνημόσυνο για τους  κεκοιμημένους στρατιωτικούς κτήτορες  και λοιπούς ευεργέτες του ιερού ναού.

 

arhiepiscopiabzvn.ro

Διαβάστε ακόμα