Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος
11 Μαΐου 2017 Κοινοποιήστε

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής μετά βαθείας λύπης αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μελόης κυρού Φιλοθέου ο οποίος απεβίωσε νωρίς σήμερα το πρωί, 10 Μαΐου 2017, μετά από σύντομη ασθένεια.

Στο άκουσμα του θανάτου του Μητροπολίτου Φιλοθέου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος δήλωσε: «Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλόθεος ήτο εξαιρετικός κληρικός  της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Υπηρέτησε επί σειρά δεκαετιών ως διάκονος, πρεσβύτερος και επίσκοπος, προσφέροντας υποδειγματικές λειτουργικώς υπηρεσίες, εντυπωσιακή ποιμαντική ευαισθησία και ασυνήθους ποιότητος γνώση σε θέματα κανονικού δικαίου. Υπήρξε φωτεινό παράδειγμα  πλήρους αφοσιώσεως στον Θεό, ακλονήτου εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες του, αξιολόγου εκκλησιαστικού ήθους και φλογερού πατριωτισμού. Ακόμα και κατά την περίοδο που έκανε δύσκολες και επίπονες ιατρικές θεραπείες δεν σταμάτησε να τελεί την λειτουργία, εσπερινούς και άλλες ιερατικές πράξεις. Υπηρέτησε και εκινήθη με αξιοπρέπεια και χάρη. Η εκδημία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Μας άφησε μεν, αλλά τώρα βρίσκεται ως μόνιμος πρέσβης της Αρχιεπισκοπής μας, μεταξύ αγίων και δικαίων. Ας είναι η μνήμη του Αιωνία!».

Σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έψαλλε τρισάγιο για τον εκδημήσαντα ιεράρχη στο Αρχιεπισκοπικό παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου, παρουσία του προσωπικού,  πολλών επισκεπτών κληρικών και λαϊκών.

Ο Μητροπολίτης Μελόης Φιλόθεος και έξαρχος Ισαυρίας, υπηρέτησε την Εκκλησία επί 67 συναπτά έτη, 57 εκ των οποίων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Εγεννήθη στην Κωνσταντινούπολη την 1η Σεπτεμβρίου 1924. Γονείς του ήταν ο Γεώργιος και η Λαμπρινή Καραμήτσου. Εφοίτησε στις σχολές της Αγίας Τριάδος και Ζωγράφειον της Πόλης. Το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου τον ανάγκασε να διακόψει τις σπουδές του, τις οποίες όμως συνέχισε από το 1949 και έπειτα και αφού μετακόμισε στην Ελλάδα.

Έλαβε υποτροφία και ενεγράφη στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου από όπου απεφοίτησε το 1954. Το 1959 απεφοίτησε από την Θεολογική Σχολή το Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1950 στην Αθήνα, εχειροτονήθη διάκονος από τον Επίσκοπο Ευρίπου Αλέξιο.  Μέχρι το 1956 υπηρέτησε ως διάκονος στην ενορία του Αγίου Αρτεμίου των Αθηνών και κατόπιν στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών μέχρι το 1960. Παράλληλα και κατά την ίδια περίοδο υπηρετούσε σε ιερές ακολουθίες στο παρεκκλήσιο των Ανακτόρων εναλλάξ με άλλο διάκονο.

Το 1960, ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη προσκλήση του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και τον υπηρέτησε ως διάκονος έως το 1961, οπότε εχειροτονήθη πρεσβύτερος στο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλαϊν της Μασσαχουσέτης. Εδιορίσθη και υπηρέτησε έως το 1965 στην ενορία του Ευαγγελισμού στο Σκράντον της Πενσυλβάνια. Ακολούθως μετετέθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στον Μανχάταν όπου και ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου και παράλληλα διδασκάλου του κοινοτικού σχολείου.

Εχειροτονήθη επίσκοπος τον Ιούνιο του 1971 και υπηρέτησε ως βοηθός επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου έως το 1997 όποτε και εσυνταξιοδοτήθη. Και μετά τη συνταξιοδότησή του όμως συνέχισε να υπηρετεί την Εκκλησία και να τελεί ιεροτελεστίες σε πολλές ενορίες της Μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης.

Την 9η Ιουλίου 2015 ανυψώθη εις  Μητροπολίτη Μελόης και έξαρχο Ισαυρίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Μητροπολίτης Φιλόθεος καταλείπει τις δύο αδελφές του Ελισάβετ Καραμήτσου και Μαρία Μάνεση μετά της οικογενείας της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα προστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 στις 11 π.μ. στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Νέας Υόρκης. Θα προηγηθεί ο όρθρος στις 8:30 π.μ. και η Θεία Λειτουργία στις 9:15 π.μ.  Η ταφή του αοιδίμου Ιεράρχου θα γίνει ευθύς μετά την νεκρώσιμο ακολουθία στο Νεκροταφείο St. Michael’s Cemetery στο East Elmhurst του Queens.

Την  προηγουμένη ημέρα, Κυριακή 14 Μαΐου η σορός του εκλιπόντος Ιεράρχου θα τεθεί σε προσκύνημα μεταξύ 5 και 9 μ.μ. στο Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος.

 

goarch.org

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment