Η εορτή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Ι. Μ. Κορίνθου (ΦΩΤΟ)

Με την ευλογητή παρουσία του Ι. Λειψάνου της Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, προερχομένου από την Ι. Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, 13 Μαΐου 2017, στο πανηγυρίζον Ι. Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και πλαισιωμένου υπό του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου.

Αμέσως μετά την Αρτοκλασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Φιάλη του περιβόλου του Ι. Ναού και πριν την απόλυση της Ι. Ακολουθίας ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην βιωτή της Αγίας Φωτεινής και στην «δίψα» της για την πραγματική και την αιώνιο Ζωή που την κατέστησε Ισαπόστολο, και κάλεσε τους παρισταμένους πιστούς να προσεύχονται στην Αγία ώστε να πρεσβεύει στον Κύριο μας Ιησού Χριστού να ικανοποιήσει και την δική τους «δίψα» για την αιωνιότητα.

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 14 Μαΐου 2017, τελέσθηκε η Ιερά Ακολουθία επί Σαλευθείσης Αγίας Τραπέζης, η καθιέρωσις των Ι. Αντιμηνσίων και στην συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, συνοδευομένου υπό του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, του Ιερομονάχου π. Ιερεμίου, Αδελφού της Ιεράς Μονής, του Πρωτοσυγκέλου της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης π. Γεώργιου Μπλάθρα, του π. Λάμπρου Τσιάρα από την Ι. Μητρόπολή Ιωαννίνων, του Αρχιερ. Επιτρόπου Κορίνθου-Λουτρακίου π. Παναγιώτη Μαυραγάνη, των Αιδέσ. Πρωτ. π. Νικολάου Μπιθαρά και π. Αθανασίου Κοντογιάννη, του Πρεσβ. π. Πέτρου Καγιούλη και των Διακόνων π. Νικολάου Βαρδουνιώτη, π. Άγγελου Λιάκη και π. Δαμασκηνού Γεννηματά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης  κατά την διάρκεια της Εκπλύσεως της Αγίας Τραπέζης εξηγούσε με λεπτομέρεια τι συμβαίνει, ώστε να μπορούν οι πιστοί να κατανοήσουν την Ιερά Ακολουθία, ενώ μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ευχαρίστησε όλους εκείνους όσοι συνέβαλαν στον επανεγκαινιασμό της Αγίας Τραπέζης και για δύο περίπου χρόνια κοπίασαν προκειμένου ο περικαλλής και Ιστορικός αυτός Ι. Ναός να δοθεί ξανά στην Λατρεία του Τριαδικού Θεού. Συγκεκριμένα ευχαρίστησε την Δημοτική Αρχή, την Αστυνομία και την Τροχαία για την άρτια συνεργασία, τον Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΗΛΕΚΤΡΑ για την απευθείας κάλυψη και μετάδοση των Ι. Ακολουθιών και τέλος με ιδιαίτερη θερμότητα και αισθήματα υποχρέωσης τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Πανοσ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, τον άγιο Προηγούμενο Πανοσ. Αρχιμ. π. Βασίλειο Γοντικάκη και τον Ιερομ. π. Ιερεμία, οι οποίοι και συνόδευσαν το Ι. Λείψανο της Αγίας προς ευλογία και αγιασμό των πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε Ι. Παράκληση στην Αγία Φωτεινή και κτητορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κτητόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του Ι. Παρεκκλησίου ενώ τον βράδυ κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ευσεβείς πιστούς θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία η οποία δεν είχε περιληφθεί στο αρχικό πρόγραμμα.

Ι. Μ. Κορίνθου

 

Διαβάστε ακόμα