Η Μεσάριστα Αγρινίου εόρτασε την ανακομιδή Λειψάνων του Αγ. Νικολάου (ΦΩΤΟ)

Του π. Σπυρίδωνα Ιωάννου
Αρχιερατικού Επιτρόπου Μακρυνείας
Σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μεσαρίστης και το Τ.Δ Μεσαρίστης,εόρτασε και πανηγύρισε χτες Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 και σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου 2017 την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκία του θαυματουργού.
      Το απόγευμα της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος και το πρωί της εορτής η Ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος.
    Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.
     Η μνήμη του Αγίου Νικολάου τελείται στις 6 Δεκεμβρίου. Τον μήνα Μάϊο τελείται η εορτή της ανακομιδής η μετακομιδής του λειψάνου του από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας και της προόδου ή παρόδου αυτού, της διελεύσεώς του δηλαδή από τους διαφόρους τόπους, και μάλιστα κατά τρεις διαφορετικές ημέρες, ήτοι στις 9, στις 10 και στις 20 Μαΐου.Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α’ του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ’ του Κυρδινιάτη (1084 – 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα