Ιδιωτική ποινική δίωξη κατά Αρχιεπισκόπου Κύπρου ετοιμάζει η ΚΙΣΑ

Με ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ προτίθεται να προχωρήσει η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), μετά την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα στο να τοποθετείται κάποιος και μάλιστα δημόσιο πρόσωπο, κατά της συνεχιζόμενης διάπραξης ενός εγκλήματος πολέμου.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο Πρόεδρος της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου αναφέρειότι, πέρα από το γεγονός ο ίδιος διαφωνεί με τη νομική θέση του Γενικού Εισαγγελέα, η τοποθέτηση του στην απαντητική επιστολή είναι «καθαρά πολιτικού περιεχομένου».

Διαβάστε επίσης: Στο φως επιστολές Γενικού Εισαγγελέα-ΚΙΣΑ για δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

«Έχουμε προχωρήσει σε καταγγελία τόσο στην Αστυνομία, όσο και στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά του ρατσισμού της Επιτρόπου Διοικήσεως. Όταν πάρουμε τις απαντήσεις τους, θα προχωρήσουμε σε ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου, ενώ αν ο Γενικός Εισαγγελέας ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να απαγορεύσει την ποινική δίωξη, τότε θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», τονίζει, προσθέτοντας ότι η εν λόγω δίωξη θα αφορά, όχι μόνο τις τελευταίες δηλώσεις του, αλλά πολλές από τις οποίες έχει κάνει τον τελευταίο καιρό.
Επιπλέον, δήλωσε ότι ο ίδιος θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υιοθέτησε με διαφορετικό λεκτικό τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου.

«Την τελευταία φορά που καταγγείλαμε στην Αστυνομία τις δηλώσεις του κ. Σφακιανάκη στο ΡΙΚ για ρητορική μίσους, εκείνη μετά από έρευνα αποφάνθηκε ότι ενδεχομένως να τα είχε διαπράξει. Και τότε ο Γενικός Εισαγγελέας είχα αποφασίσει για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος να μην τον διώξει. Τώρα αποφάσισε το ίδιο για τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς καν τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς απ’ όσο γνωρίζουμε η Αστυνομία δεν έχει διεξάγει έρευνα», επισήμανε.

Τέλος, ο κ. Πολυκάρπου δηλώνει έκπληκτος με το ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετείται, λέγοντας ότι επειδή αυτοί οι άνθρωποι είναι έποικοι, δεν έχουν δικαιώματα.

«Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Ακόμα κι αν οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται εκεί ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής που είναι έγκλημα πολέμου, έχουν δικαιώματα. Εμείς είμαστε υπέρ της παραπομπής στη δικαιοσύνη εκείνου που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, αλλά δεν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε για τους ανθρώπους εκεί», καταλήγει.

 

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα