Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης: “Ιερωσύνη και φιλοχρηματία δεν συμβιβάζονται”

Τα … έσουρε με το γάντι ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης σε όσους ιερείς δουλεύουν για το…παγκάρι!

Το Σάββατο, 27 Μαίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής τελέσθηκε από τον κ. Συμεών η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ιερολογιωτάτου Διακόνου π. Εμμανουήλ Σιάφη, ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρέτησε ως Διάκονος της Αγίας Φωτεινής, στην οποία και θα συνεχίσει να υπηρετεί και ως πρεσβύτερος.

Μεταξύ των άλλων συμβουλών του, λοιπόν, προς τον χειροτονηθέντα, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης τον κάλεσε να μην είναι φιλοχρήματος, ανοίγοντας ένα πολύ σημαντικό θέμα που κατατρώει τους κόλπους των ενοριών σε πολλές εκκλησίες, δημιουργώντας πολύ άσχημη εντύπωση στους πιστούς και επιτρέποντας στους εχθρούς της πίστης μας να την κατακρίνουν.

Ο Μητροπολίτης Συμεών λοιπόν είπε συγκεκριμένα:
“Γράφοντας ο απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο, επισημαίνει, κοντά στα άλλα, ότι ο κληρικός οφείλει να είναι και «αφιλάργυρος» (Α’ Τιμ. 3,3). Αφιλάργυρος σημαίνει αφιλοχρήματος.
Είναι θλιβερό ότι πολλοί συμπεριφερόμαστε σαν να εμπορευόμαστε τη χάρη του Θεού. Ο νούς μας εύκολα αιχμαλωτίζεται από το τι θα μας δώσουν οι χριστιανοί. Τι έβγαλε το κουτί της προθέσεως. Τι εισπράττουμε από το μπλόκ των μυστηρίων. Πόσα βγάλαμε από την εβδομάδα στο Κοιμητήριο.

Ιερωσύνη και φιλοχρηματία δεν συμβιβάζονται. Ο φιλοχρήματος ιερεύς γίνεται αφορμή σκανδαλισμού των πιστών. Ο καλός ιερεύς είναι υπεράνω χρημάτων. Και είναι βέβαιο ότι η πρόνοια του Θεού δεν θα τον αφήσει· ούτε τον ίδιο ούτε την οικογένειά του. Άλλωστε το ψαλμικό που ψάλλουμε κατά την αρτοκλασία —«οι δε εκζητούντες τον Κύριον ουκ ελαττωθήσονται παντός αγαθού» (Ψαλμ. 33,11)—, οφείλουμε και να το πιστεύουμε.”

 

pentapostagma.gr

Διαβάστε ακόμα