Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο του Αγρινίου (ΦΩΤΟ)

Την ιδιαίτερη τιμητική της έχει η πόλη του Αγρινίου σήμερα και αύριο. Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστοφόρος είναι προστάτης και πολιούχος της πόλεως αλλά και των οδηγών. Με την τέλεση του πανηγυρικού Εσπερινού τόσο στον παλαιό, αλλά κυρίως στον νέο και μεγαλοπρεπή Ναό ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις τιμής και λατρείας.

Η παράδοση λέει πως ο Άγιος Χριστοφόρος έζησε και μαρτύρησε στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου ( 249-251 μ.Χ.). Στη διάρκεια ενός πολέμου συνελήφθη αιχμάλωτος μαζί με άλλους στρατιώτες και μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου βαπτίστηκε από τον εκεί επίσκοπο, ιερομάρτυρα Βαβύλα. Πήρε τότε το όνομα Xριστόφορος (ή Χριστοφόρος) εγκαταλείποντας το προηγούμενο όνομά του που ήταν Ρέπροβος. Λέγεται ότι η αφορμή για τον αποκεφαλισμό του (το έτος 250 μ.Χ.) ήταν η μεταστροφή στον χριστιανισμό από το κήρυγμα του αγίου, δύο γυναικών ελευθέρων ηθών, της Καλλίνικης και της Ακυλίνας, αλλά και Ρωμαίων στρατιωτών.

Του πανηγυρικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, ενώ συγχοροστἀτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος μετά  του οικείου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, επίσης συμπροσευχομένου στον Εσπερινό. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, οποίος και αναφέρθηκε με νεανικό παλμό και πυγμή στην έννοια του μαρτυρίου και του μάρτυρος δίνοντας εύστοχα και επιτυχημένα παραδείγματα από την σύγχρονη και πάσχουσα κοινωνία.

Οσαύτως πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε και στον παλιαό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου που βρίσκεται σε μία καταπράσσινη περιοχή στους πρόποδες του Παναιτωλικού Όρους. Της Ιεράς Ακολουθίας προεξήρχε ο αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Καρακάσης, συνταξιούχος κληρικός, ο επίσης συνταξιούχος αιδεσιμότατος πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Σαράκης, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Πατσιαλός εφημέριος Νεαπόλεως, ο αιδεσιμολογιώτατος οικονόμος π. Χρυσοβαλάντης Πααπσπύρος εφημέριος Λεπενούς, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Δημήτριος Χαμαλέτσος εφημέριος Κωνοπίνας, ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Θεοδόσιος Αθανασόπουλος εφημέριος Καλυβίων και ο αιδεσιμότατος πρεσβύτερος π. Ιωάννης Κολοβός εφημέριος Κλεισορευμάτων. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Πατσιαλός , οποίος και αναφέρθηκε στα θαύματα της προσευχής και του ζήλου για την αγάπη του Χριστού που είχε ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστοφόρος.

Τα Ιερά Ναναλόγια και στους δύο Ναούς κόσμησαν οι ιεροψάλτες των Ναών καθώς και μέλη του συλλόγου Ιεςροψαλτών Αγρινίου «ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ».

Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβἰου και συνιερουργούντων των λοιπών σεπτών Αρχιερέων, ενώ αύριο το απόγευμα θα τελεστεί ο μεθεόρτιος πανηγυρικός Εσπερινός και εν συνεχεία η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Αγρινίου.

 

ARXON.GR

Διαβάστε ακόμα