Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας (ΦΩΤΟ)

Ο Εσπερινός της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας τελέσθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς, εκεί οπού ασκήθηκε για 47 ολόκληρα χρόνια η ασκήτρια Οσία Σοφία.

Της Ιεράς Ακολουθίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Πλήθος Ιερέων της τοπικής εν Καστορία Εκκλησίας αλλά και από άλλες περιοχές συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό, ενώ εκατοντάδες πιστοί έφεραν τα βήματά τους στο Μοναστήρι της Παναγίας, για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα της Αγίας Σοφίας και να επικαλεσθούν τις πρεσβείες και τις μεσιτείες της.

Ο Ποιμενάρχης Μητροπολίτης Καστορίας ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς, που με την παρουσία τους λαμπρύνουν την πανήγυρη της τοπικής Εκκλησίας και ευχήθηκε να χαρίζει ο Αναστάς Χριστός μας σε όλους, δια πρεβειών της Αγίας Σοφίας, υγεία, υπομονή και ελπίδα.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας που τιμά η Κλεισούρα, η Καστοριά, η Δυτική Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα και η οικουμενική Ορθοδοξία, σημειώνοντας πως όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, όπως και η Αγία, ακολούθησαν την κατά Χριστόν πορεία και αψήφησαν πλούτη και δόξα από τη μια, αλλά και τις όποιες δυσκολίες, κακουχίες, βασανισμούς και τον θάνατο ακόμα για τον Ιησού Χριστό.

Οι Άγιοι της Εκκλησίας, συμπλήρωσε, μεταφέρουν την εμπειρία της Αναστάσεως και μεταλαμπαδεύουν το ανέσπερο φως του Αναστάντος Χριστού.

Και κατέληξε λέγοντας πως έτσι θα πρέπει να βιώνουμε κι εμείς τη ζωή της Εκκλησίας, μυστηριακά και να αναζητούμε αυτό το φως του Χριστού, που θα μας βγάλει από τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής μας.

Η Ακολουθία του Εσπερινού, όπως και ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία, μεταδίδεται ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και από την Πειραϊκή Εκκλησία.

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα