Σουηδίας Κλεόπας: “Στόχος μας η επάνδρωση του Ησυχαστηρίου στη Σουηδία”

Το διήμερο 13 και 14 Μαΐου 2017 εορτάστηκε η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκείας στο ομώνυμο Ησυχαστήριο, στην πόλη Ρέττβικ(Rättvik) της Σουηδίας, που απέχει οδικώς 3 ώρες βόρεια της Στοκχόλμης.

Το Σάββατο εσπέρας ετελέσθη πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα. Ακολούθησε δείπνο, προσφορά της κ. Φωτεινής Μπατσέλα, Προέδρου της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στο οποίο παρεκάθησαν ο Διευθυντής του Οικουμενικού Κέντρου της περιοχής, στο οποίο εργάστηκε ο μακαριστός π. Ευσέβιος Βίττης επί σειρά ετών, Αιδ. κ. PederBergqvistμετησυνοδεία του και η οικογένεια τωνκ.κ. Bengt και Τάνιας Svedberg.

Την επομένη, Κυριακή, 14 Μαΐου 2017, ο ποιμενάρχης προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο και ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. Αθανάσιος Μελάς, εφημέριος της ενορίας του Αποστόλου Παύλου Ουψάλας. Στο τέλος, ετελέσθη αρτοκλασία υπέρ υγείας των παρισταμένων προσκυνητών και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του ιδρυτού του Ησυχαστηρίου, μακαριστού π. Ευσεβίου Βίττη.

Ακολούθησε γεύμα, το οποίο προετοίμασε και προσέφερε ο κ. Γεώργιος Τζανής, στο οποίο παρεκάθησανο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στη Στοκχόλμη κ. Δημήτριος Τουλούπας με την σύζυγό του και τον συνεργάτη του κ. Χρήστο Σαβλάκη και αρκετοί προσκυνητές από την Στοκχόλμη, την Ουψάλα, το Ρέττβικ, το Γιάβλε, καθώς και από το Όσλο.Το παρών έδωσαν, επίσης, αντιπροσωπία της ενορίας της Μεταμορφώσεως Στοκχόλμης της Εξαρχίας Ρωσσικών Παροικιών Δυτικής Ευρώπης και ο Εντιμ. κ. Michael Agaiby, εκπρόσωποςτουΣουηδικούφορέα Bildaμε την οικογένειά του. Τους ύμνους έψαλε ο κ. Κοσμάς Πλάκου από το Όσλο της Νορβηγίας.

Στην προσφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε τους Πατέρες που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες, τον Πρέσβυ κ. Τουλούπα με την συνοδεία του και τους ευλαβείς προσκυνητές, τους εγγύς και τους μακράν, που ήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο Νικόλαο. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την πνευματική κόρη του π. Ευσεβίου κ. Χριστίνα Χρυσοβέργη, για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει προσκύνημα από τη Στοκχόλμη, και συνεχάρη όλους όσοι συνέδραμαν στην συνέχιση της αγιογραφίας του ναΐσκου του Ησυχαστηρίου και ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει ο εξωραϊσμός του αύλειου χώρουτου Ησυχαστηρίου και η επανέκδοση θεολογικών μελετών του μακαριστού π. Ευσεβίου στην Ελληνική και Σουηδική.

Ο επίσκοπος ζήτησε από όλους να προσεύχονται αδιαλείπτως, ώστε να επανδρωθεί σύντομα το Ησυχαστήριο με μία αφοσιωμένη μοναστική αδελφότητα, ώστε ο ιερός αυτός χώρος να αποτελέσει πόλο συνεχούς έλξης, προσευχής και πνευματικής περισυλλογής.

Το Ησυχαστήριοιδρύθηκεαπό τον      μακαριστό Ιερομόναχο π. ΕυσέβιοΒίττη το 1973, μετά δε την οριστικήμετάβασή του στην Ελλάδα και την κοίμησή του, την συντήρηση του Ησυχαστηρίουανέλαβε ο σύλλογοςφίλων του Ησυχαστηρίου, γνωστός με την επωνυμία “ΟρθόδοξηΑδελφότητα ‘ΑγιοςΝικόλαος'”. Το Ησυχαστήριοκατεστράφηολοσχερώςαπόπυρκαγιά τον Οκτώβριο του 2010 και μετά την ανέγερση του νέουκτιρίουέμεινεακατοίκοιτομέχρι τον Οκτώβριο του 2014,όπου έγινε η μεταβίβασή του στην Ι. ΜητρόποληΣουηδίας, η οποία και ανέλαβε την ολοκλήρωση της εκ βάθρωνανακαινίσεώς του και τον πλήρηεξοπλισμό του. Το εν λόγωΗσυχαστήριοείναι το πρώτοΕλληνορθόδοξομοναστήρι στη Σουηδία και σε ολόκληρη την Σκανδιναυΐα.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά τωνΑρχιμ. Αλεξάνδρου Λουκάτου, κ. Φωτεινής Μπατσέλα, κ. Κοσμά Πλάκου και κ. Michael Agaiby.

I. M. Σουηδίας

Διαβάστε ακόμα