Αλβανίας Αναστάσιος: «Αισθάνομαι συμπολίτης σας» (ΦΩΤΟ)

Στα βιώματα από τη δράση του στην Αλβανία αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κατά την από στήθους ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση προς τιμή του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

«Αισθάνομαι συμπολίτης σας», ανέφερε αρχικά, ευχαριστώντας με αυτό τον τρόπο γι όλες τις τιμές και τα ωραία λόγια που του απευθύνονται από το πρωί.

Για τον συνεργάτη του, Λαρισαίο καλλιτέχνη, Χρήστο Παπανικολάου, τόνισε ότι αποτελεί τα τελευταία 18 χρόνια με γέφυρα μεταξύ των Τιράνων και της Λάρισας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τρεις βασικές αρχές που πέτυχε στην Αλβανία :

Η πρώτη ήταν η μεταφορά του κηρύγματος στην αλβανική γλώσσα, γιατί, όπως είπε, υπάρχουν μόνο δύο πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ο άνθρωπος σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, εκτός από τη μητρική του : να βρίσει και να προσευχηθεί!

Η δεύτερη ήταν η δημιουργία γηγενούς κλήρου – περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχουν χειροτονηθεί εκεί μέχρι σήμερα.

Ακολούθησε το άνοιγμα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, στους ανθρώπους κάθε θρησκείας, καίρια συνισταμένη στην περίπτωση της Αλβανίας, όπου, όπως τόνισε, υπήρχε ανέκαθεν και υπάρχει μέχρι σήμερα ένα «σύννεφο καχυποψίας» για οτιδήποτε ελληνικό.

Η τρίτη αρχή ήταν η οικονομική αυτονομία της Αρχιεπισκοπής, ιδιαίτερα όταν δεν έφταναν πλέον οι βοήθειες από την Ελλάδα, την υπόλοιπη Ευρώπη ή την Αμερική. Ανακοίνωσε έτσι την πλήρη σημερινή αυτονομία των λειτουργικών της αναγκών, με τη δημιουργία και λειτουργία ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου…

onlarissa.gr

Διαβάστε ακόμα