Γιορτή λήξης Κατηχητικών Σχολείων της Ι. Μ. Τρίκκης (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου στο υπαίθριο Θέατρο του Φρουρίου της πόλεως των Τρικάλων υπό τις χαρούμενες φωνές και τα λαμπερά χαμόγελα των παιδιών η γιορτή λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών για το τρέχον Ιεραποστολικό έτος.

Ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πολλών Κληρικών και πλήθους γονέων και παιδιών, οι νέοι της Τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσίασαν ένα υπέροχο πρόγραμμα με το δικό τους μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο.

Την εκδήλωση προλόγισε εγκάρδια ο Σεβασμιώτατος λέγοντας τα εξής:

«Σεβαστοί πατέρες,

Αγαπητοί Κατηχητές και Κατηχήτριες,

Αγαπητά μου Παιδιά.

Απόψε θα γευθούμε με ιδιαίτερη συγκίνηση ένα δείγμα του κατηχητικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας. Θα δούμε στα λαμπερά μάτια των παιδιών μας την ζωντάνια της πίστης μας στο Χριστό και την λεβεντιά της αγάπης προς την πατρίδα μας Ελλάδα. Αυτά τα σπινθηροβόλα μάτια των παιδιών μας, γεμίζουν τις ψυχές όλων με ελπίδα για το μέλλον της Εκκλησίας και της Πατρίδος μας. Μέσα απ’ αυτούς τους δύο στηλοβάτες μαζί, της πίστεως στον Χριστό και της αγάπης στην Ελλάδα, μπορεί ο αγιασμένος τόπος μας να ξανασταθεί όρθιος και να δημιουργήσει μεγάλα επιτεύγματα, όπως και στο παρελθόν.

Παιδιά μου, σας καμαρώνουμε και αισθανόμαστε περήφανοι για την ζωντάνια σας, η οποία μπορεί να ανακαινίσει το παλαιό και να δημιουργήσει το καινούργιο. Είστε η ελπίδα μας στα δύσκολα χρόνια που περνούμε, όχι μόνο της οικονομικής κρίσεως αλλά κυρίως της πνευματικής, συνέπεια της οποίας είναι η οικονομική.

Γι’ αυτή την πνευματική σας ανακαίνιση εργάζεται η Εκκλησία μας, με πλειάδα στελεχών, των Κατηχητών αγοριών και κοριτσιών, νέων ανθρώπων πού έζησαν την εμπειρία, του να είσαι κατηχητόπουλο και τώρα αγωνίζονται να μεταλαμπαδεύσουν στις καρδιές σας, αυτό που και εκείνοι γνώρισαν μέσα στην ζωή της Εκκλησίας μας, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Ελλήνων, στις καθημερινές σύγχρονες προκλήσεις της εποχής μας. Αυτός ο τρόπος ζωής δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση με παρωπίδες και αγκυλώσεις στο παρελθόν, αλλά την δημιουργική προσαρμογή των πατροπαράδοτων ελληνοχριστιανικών αξιών στην σύγχρονη πραγματικότητα. Τις μεγάλες χριστιανικές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ευχαριστώ απ’ τα βάθη της καρδιάς μου τον Τρισάγιο Θεό για όλα τα παιδιά μας. Γιατί σε μια εποχή που πολλοί νέοι, πολλά παιδιά της ηλικίας σας, έχουν άλλα ποικίλα και διαφορετικά ενδιαφέροντα καθώς και άλλες προτεραιότητες ξένες προς την Εκκλησία και παρασύρονται σε επικίνδυνα μονοπάτια, εσάς σας οδήγησε κοντά Του και κοντά στην Εκκλησία του. Η διάπυρη προσευχή μας στον Θεό είναι όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι υπό την σκέπη και προστασία Του.

Η συμμετοχή σας, παιδιά μου στις δραστηριότητες των κατηχητικών συνάξεων των ενοριών μας σας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους φίλους μέσα από την αγνή και απονήρευτη ψυχαγωγία. Να συναντήσετε τους Κατηχητές σας, νέους ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να συζητήσετε τις απορίες σας και τα προβλήματα που σας απασχολούν αλλά και να διδαχθείτε από το ήθος τους.

Το κατηχητικό σας έδωσε την σημαντική και πολύτιμη ευκαιρία να συνδεθείτε με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, εις τρόπον ώστε να βιώσετε τον θησαυρό της λατρεύουσας Εκκλησίας. Να αποκτήσετε τις απαρχές της πνευματικής ζωής, που έχει την δύναμη να σας στηρίξει σ’ όλη σας την ζωή.

Παιδιά μου, για όλα αυτά δοξάζω τον Θεό και σας ευλογώ πατρικά. Σας συμβουλεύω να είστε κοντά στην Εκκλησία και τη ζωή της και σας εύχομαι υγεία και πρόοδο. Σας αξίζει κάθε έπαινος. Ευχαριστώ θερμά και ιδιαιτέρως όλα τα στελέχη των κατηχητικών σχολείων που έδωσαν, ότι καλύτερο από τον χρόνο τους και την έμπνευσή τους για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία αυτού του θεσμού της Εκκλησίας μας.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνω και στους γονείς, που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους για την ελληνοχριστιανική διαπαιδαγώγησή τους.

Καλό καλοκαίρι!»

Το πρόγραμμα άνοιξε με παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως και από την γλυκόφθογγη φωνή του κ. Αριστείδη Ντίνα. Συμμετείχαν παιδιά από τα Κατώτερα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας και Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων, από τα Μέσα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας, Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων και Ζωοδόχου Πηγής Σαραγίων Τρικάλων και από τα Ανώτερα Κατηχητικά των ενοριών Αγίου Αθανασίου Μπάρας και Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου. Την επιμέλεια είχαν οι χοροδιδάσκαλοι Μαρία Μπίτη, Περσεφόνη Πιτσιάκου, Ευαγγελία Γρηγορίου και Ιωάννης Κώτης.

Το λόγο είχαν στην συνέχεια τα παιδιά των χορωδιών που παρουσίασαν ποικίλο μουσικό πρόγραμμα. Συμμετείχαν οι χορωδίες της ενορίας Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Γαρδικάκι υπό την διεύθυνση της Πρεσβυτέρας Ελπίδας Μπούκη και της ενορίας Αγίου Αθανασίου Πυργετού υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γεωργίου Κουβέλα.

Στο τρίτο μέρος της εκδηλώσεως η χορωδία της ενορίας Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων υπό την διεύθυνση του μαέστρου κ. Λεωνίδα Πλαστάρα παρουσίασε την Μουσικοθεατρική σάτιρα με τίτλο «Το μικρόφωνο της αλήθειας» προκαλώντας ενθουσιασμό στο πολυάριθμο ακροατήριο, που επιβράβευσε τα παιδιά με το θερμό και διαρκές χειροκρότημα

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε τραγουδώντας όλες οι χορωδίες μαζί το τραγούδι «Μήλο μου κόκκινο» και με τα όλα τα χορευτικά να χορεύουν ταυτόχρονα επί της σκηνής.

Ι. Μ. Τρίκκης

Διαβάστε ακόμα