Η εορτή του Αγίου Λουκά στο Βελιγράδι (ΦΩΤΟ)

  Του Θωμά Αναστασιάδη

Με την παρουσία ανωτάτων στρατιωτικών Αξιωματούχων των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, κρατικών Αρχόντων και πλήθους πιστών,  και κατόπιν σχετικής απόφασης του Υπουργείου Άμυνας της 6ης Μαΐου 2017, εορτάστηκε στις 9 Ιουνίου 2017 επισήμως η μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, στο ομώνυμο εκκλησάκι, στην Στρατιωτική Ιατρική Ακαδημία Βελιγραδίου ο και προστάτης  αυτής.

Στην Θ.Λειτουργία του πανηγυρίζοντος παρεκκλησίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίτσας κ.Μάρκος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, προσκεκλημένος του Πατριάρχη των Σέρβων κ.κ.Ειρηναίου.  Συνιερούργησε ο προσφάτως εκλεγείς, και μη εισέτι ενθρονισθείς, νέος Επίσκοπος Ναϊσσού Σεβασμιώτατος κ.Αρσένιος, ο από Τοπλικίου.  Μαζί τους πλειάδα ιερέων και δύο διάκονοι. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υποδιευθυντής του Τμήματος για τη συνεργασία με τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές κοινότητες κ.Μάρκος Νίκολιτς, και ο διπλωμάτης  κ.Θωμάς Ντζιούριν.  Επί κεφαλής των Αξιωματικών ήταν ο Αρχηγός της Ιατρικής Ακαδημίας  Δρ.Μίροσλαβ Βουκοσαβλίεβιτς.

Η Θεία Λειτουργία πραγματοποιείται τακτικά στο ναϊδριο, από το Σάββατο του Λαζάρου  11 Απριλίου 2009, όταν ήταν υπό θεραπεία στην κλινική της Ακαδημίας ο μακαριστός Πατριάρχης Παύλος και την ημέρα εκείνη γιόρτασε τη “σλάβα” του.    Εδώ υπάρχει εικόνα με λείψανο του αγ.Λουκά, δώρο και ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου, προς την υπερσύγχρονη αυτή ιατρική μονάδα της Σερβίας.

Τον διάσημο χειρούργο  και  Ρώσο Ιεράρχη Λουκά τον ιατρό, ο οποίος αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού και των ανθρώπων, πρότεινε για αγιοποίηση  το 1966, η Ιερά Σύνοδος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 2000 κατάταξε  τον Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως της Κριμαίας,  μεταξύ των Ρώσων Νεομαρτύρων και ομολογητών.

Μετά την απόλυση ακολούθησε τράπεζα, όπου παρακάθισαν επίσημοι, ρασοφόροι και πιστοί.

Διαβάστε ακόμα