Η Σχολή Βυζαντ. Μουσικής της Ι. Α. Κύπρου απένειμε πτυχία

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου η πρώτη αποφοίτηση των μαθητών της Σχολής  Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, μετά την επίσημη επανίδρυσή της το 2014 από την Α. Μ. τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο.

Παρόντες στην αποφοίτηση ήταν εκτός από τον Μακαριώτατο, ως Προέδρου της Επιτροπής της Σχολής, οι Πρόεδροι των Εκκλησιαστικών Επιτροπών του Ιερού Ναού Φανερωμένης κ. Νίκος Λακούφης και του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσης και Της του Θεού Σοφίας Στροβόλου κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης (οι οποίοι είναι και μέλη της Επιτροπής της Σχολής), ιεροψάλτες, συγγενείς των αποφοίτων καθώς και άλλοι εκτιμητές του ρόλου και σκοπού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της ΙΑΚ.

Στην ομιλία του ο Διευθυντής της Σχολής Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Δημοσθένους, ανέφερε τα εξής:  «Εδώ σε αυτό τον χώρο πριν από σαράντα και πλέον χρόνια, ο αείμνηστοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Μακάριος ο Γ΄ και Χρυσόστομος Α΄, απένειμαν τα πτυχία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επί Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Εκκλησίας Κύπρου Θεόδουλου Καλλίνικου. Έτσι με αυτό τον τρόπο καταμαρτυρείται η διαχρονική έγνοια της Εκκλησίας της Κύπρου, για τον καταρτισμό ιεροψαλτών οι οποίοι θα υπηρετήσουν στο ιερό αναλόγιο…  Η λειτουργία της Σχολής σκοπό έχει όπως εκπαιδεύσει τους επιθυμούντας να εντρυφήσουν στην Ιερά του Δαμασκηνού Τέχνη, έτσι ώστε να «γίνουν επιτήδιοι», κατά τον Στυλιανόν Χουρμούζιον,στην Εκκλησιαστική μας μουσική…  Τα μαθήματα της Σχολής χωρίζονται σε τέσσερις κύκλους μαθημάτων, με τον κάθε κύκλο να ασχολείται και με ένα είδος της Βυζαντινής μελοποιίας».

Ο π. Δημήτριος επιπλέον ανέφερε και τα εξής: «ήδη μαθητές της Σχολής επανδρώνουν ως διορισμένοι ψάλτες αναλόγια της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας και αλλού. Σε αυτά τα τρία χρόνια επίσημης επαναλειτουργίας της Σχολής, έχουν εγγραφεί περί τους ογδόντα μαθητές.  Από αυτούς συνεχίζει την φοίτησή του στην Σχολή περίπου το ένα τρίτο.  Ο λόγος που ένα ποσοστό αποχωρεί από την Σχολή, είναι το ότι αρκετοί ξεκινούν με ενθουσιασμό, ο οποίος χάνεται όταν αντιληφθούν τον κόπο και τις θυσίες που χρειάζεται να κάνει κάποιος για την εκμάθηση της Βυζαντινής μας μουσικής».

Στο τέλος είπε και τα πιο κάτω: «Κατά τη σημερινή εκδήλωση αποφοιτούν από την Σχολή δώδεκα μαθητές, δέκα άνδρες και δύο γυναίκες, μετά από γραπτές και προφορικές εξετάσεις, οι οποίες διενεργήθησαν από τριμελή επιτροπή η οποία απαρτιζόταν από τους κ. Ανδρέα Κουκκίδη, πρωτοψάλτη στον Ιερό Ναό Φανερωμένης και μέλος της επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, από τον κ. Κυριάκο Σωφρονίου δάσκαλο στην Σχολή και Λαμπαδάριο του Ναού της Φανερωμένης, καθώς και του ομιλούντος. Η εξεταστική επιτροπή απεφάσισε όπως απονεμηθούν πτυχία αποφοίτησης στους οκτώ από τους δώδεκα μαθητές και απολυτήρια παρακολούθησης στους τέσσερις από τους δώδεκα μαθητές (…).  Τελειώνοντας την ομιλία μου αυτή ως απολογισμού στην προσπάθεια που κάνει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου για τη διάδοση της Βυζαντινής μας Μουσικής, να μου επιτρέψετε Μακαριώτατε να αναφέρω αυτό το οποίο έλεγε ο μακαριστός πατέρας μου πατήρ Σπυρίδων Δημοσθένους για τους ιεροψάλτες.  Έλεγε τα εξής: ο ιεροψάλτης αποτελεί και αυτός ένα κομμάτι του κηρυκτικού έργου της Ορθοδόξου εκκλησίας.  Η όλη του παρουσία στο αναλόγιο αλλά και βιωτή, θα πρέπει να είναι κήρυγμα. Κήρυγμα υποδειγματικής ταπεινώσεως, κήρυγμα μετανοίας, κήρυγμα της Βασιλείας των Ουρανών. Ο ένας πόλος της προσπάθειάς της Σχολής προς τους μαθητές, είναι η εκμάθηση της Βυζαντινής μας Μουσικής.  Ο άλλος πόλος είναι το πνευματικό κομμάτι, το οποίο ανεφέραμε πιο πάνω και που προσπαθούμε να εμφυτεύσουμε στις καρδιές των μαθητών της.  Εύχεσθε Μακαριώτατε όπως ο Κύριος μας δίνει την δύναμη, προς επίτευξιν των στόχων και σκοπών της Σχολής».

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού ευχαρίστησε τους προέδρους των προαναφερθεισών Εκκλησιαστικών Επιτροπών, οι οποίοι ανήκουν στην Επιτροπή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής για την αγαστή συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο θέμα της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, εξέφρασε την επιθυμία του για δημιουργία ενός κοινού ταμείου ιεροψαλτών, όπου όλοι οι ιεροψάλτες θα λαμβάνουν το επίδομά τους από τον κεντρικό αυτό φορέα, και που θα είναι δομημένος σύμφωνα με άλλα πρότυπα ταμείων που ήδη λειτουργούν.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τόνισε ότι η Σχολή θα πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα στο έργο της, με την αγαστή συνεργασία της Επιτροπής της Σχολής. Μάλιστα ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι η Σχολή ήδη έχει αρχίσει να γίνεται παράδοση και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα είναι σε θέση σε λίγα χρόνια να εξάγει ιεροψάλτες εκτός της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προχώρησε σε πατρικές συμβουλές προς τους αποφοιτούντες μαθητές τονίζοντας εμφαντικά ότι: «όταν ο ψάλτης πάνω στο στασίδι ψάλλει με την πρέπουσα σεμνότητα και ταπείνωση, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανεβάσει τις ψυχές των πιστών σε μια άλλη πνευματική κατάσταση και θα προκαλέσει τον πιστό να προσευχηθεί και να αναχθεί σε ύψη πνευματικά».

Μετά την ομιλία του ο Μακαριώτατος επέδωσε τα Πτυχία και Απολυτήρια στους μαθητές της Σχολής.  Στη συνέχεια οι αποφοιτήσαντες από την Σχολή έψαλλαν τους ακόλουθους ύμνους: 1. «Ὁ Βασιλεύς τῶν οὐρανῶν…» Δογματικόν Θεοτοκίον ήχου Πλαγίου Δ΄, 2. Στίχοι από τη Δοξολογία κατά μελοποίηση Πέτρου Μπερεκέτη, σε ήχο Α΄ τετράφωνο και 3. «Ἄξιόν ἐστιν…» σε ήχο πλάγιο του Δ΄ επτάφωνο-χρωματικό.

Εκκλησία Κύπρου

Διαβάστε ακόμα