Ιερατικό Συνέδριο στην Αρχιεπισκοπή Αρτζεσάνου Ρουμανίας (ΦΩΤΟ)

Του Θωμά Αναστασιάδη
Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 6-7-17, το Ιερατικό Συνέδριο της Αρχιεπισκοπής  Αρτζεσάνου και Μούσκελ {Argeş και Muscel} του Πατριαρχείου Ρουμανίας.  Η ημερίδα έλαβε χώρα  στην αίθουσα της  Αρχιεπισκοπικής Επιτροπείας της πόλης  Mioveni,   49χιλιόμετρα ΝΑ της πόλης  ΚΟΥΡΤΕΑ ΝΤΕ ΑΡΤΖΕΣ  , όπου την  δεκαετία του 1970 ήταν το εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων Dacia.

Η Αρχ/πή Αρτζεσάνου είναι μία από τις 10  επισκοπές της Μητροπολιτικής επαρχίας Μουντένιας και Δοβρουτσάς,  με δικαιοδοσία, στους νομούς της Arges και Teleorman.
                                                            
Παρέστησαν όλοι οι ιερείς και πρεσβύτεροι  που υπηρετούν σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής  καθώς και οι ηγούμενοι και μοναχοί των μοναστηριών, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο  Argeş και Muscel κ.Καλλίνικο.

Στην αρχή προηγήθηκε διάλεξη με σχετικό θέμα, την απόφαση  της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας,
για την ανακήρυξη του 2017 ως έτος των αγιογράφων και  καλλιτεχνών της εκκλησίας. Ακολούθησε προβολή Video επί του θέματος
το οποίο ετοίμασε το Πολιτιστικό τμήμα της Αρχ/πής.

Στην συνέχεια διαβάστηκαν αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρουμανίας για την αγιοποίηση του οσίου Παφνουτίου,
καθώς και συζητήθηκαν  οι απαραίτητες πληροφορίες  σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για  την επέτειο
των 500 χρόνων   από τον εγκαινιασμό του Καθεδρικού Ναού στην έδρα της  Αρχιεπισκοπής στη πόλη Curtea de Arges .

Ακολούθως  έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις για το έργο των ενοριών, τα προβλήματα, τις δράσεις και την ενεργό συμμετοχή των ιερέων στη ζωή των ενοριών τους,  για τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος των πιστών.
Στο πέρας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους ιερείς που εκτελούν με αφοσίωση την κοινωνική, φιλανθρωπική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, και κατηχητική δράση τους στα χωριά όπου είναι λειτουργοί του υψίστου.
Τους κάλεσε δε, με νουθεσίες και πατρική αγάπη,  όλοι τους  να πολλαπλασιάσουν τα ταλέντα που στον καθένα τους χάρισε ο Θεός.
Σημείωσε, επίσης, ότι η Εκκλησία δίνει μια ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και εκπαίδευση, ιδιαίτερα των μελλοντικών γενεών,  ώστε να έχουν ακεραιότητα ήθους, θρησκευτική-ηθική προσωπικότητακαι, και σταθερή και αταλάντευτη πίστη στον Χριστό.

Ο Σεβ/τος κ.Καλλίνικος  είναι λόγιος ιεράρχης,  μέλος της Ένωσης Συγγραφέων της Ρουμανίας με πολυάριθμα έργα. Ανάμεσά τους και ο βίος του αγίου Ευάγριου του Πόντου.  Η Επισκοπή του είναι σχετικά πρόσφατη, στα νότια Καρπάθια όρη, αλλά  εδώ ήταν η Μητροπολιτική Ορθόδοξη Εκκλησία της Βλαχίας, που ιδρύθηκε το 1359. Το  1396 αναφέρεται ως η ”Αρχαϊκή Αρχιεπισκοπή Αρτζίκου”,   υπό την εξουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη  Κωνσταντινουπόλεως.

Εδώ μαρτύρησε με τσεκούρι η τοπική οσία παρθενομάρτυς Φιλοθέη ,  της οποίας το ολόσωμο σκήνωμα φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό ναό και αποτελεί μέγα προσκύνημα για χιλιάδες Ρουμάνους, όλο τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμα