Μνημόσυνο για όσους έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό του Αιγίου (ΦΩΤΟ)

Είκοσι δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την φονική «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στο Αίγιο, που είχε ως αποτέλεσμα 26 συνάνθρωποί μας να χάσουν τη ζωή τους αλλά και να προκληθούν σοβαρότατες υλικές ζημιές στην περιοχή… Ο πρώτος σεισμός, έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 3.15 τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 1995, ενώ ο μεγαλύτερος μετασεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά αργότερα και είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς, με τους 26 αδελφούς μας να ανασύρονται δυστυχώς νεκροί από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλου και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιμίτικα, που κατέρρευσαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα…

Σήμερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκαν Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της σεισμικής καταστροφής, παρουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Αιγιάλειας Αθανάσιο Παναγόπουλο και πλήθους πιστών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για να συμμετάσχουν στην εν λόγω λατρευτική ευκαιρία προσευχής και μνήμης.

 

Αρχιμανδρίτης π. Χρυσ. Μυλωνάς: «Μόνο η μετάνοια μπορεί να φέρει τα δώρα τού Θεού!»

Την ανάγκη η σημερινή ημέρα να γίνει για όλους ημέρα προβληματισμού, ώστε να αναβαπτισθούμε μέσα στην ορθόδοξη πνευματικότητα, εξέφρασε στη σύντομη προσλαλιά του ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μυλωνάς, επισημαίνοντας πως όλα εκείνα που εμείς αποκαλούμε συμφορές είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας μας. «Ο Μέγας Βασίλειος λέγει πως ο Θεός δεν είναι αίτιος των κακών. Τίποτα δεν είναι κακό πάνω στη γη. Ούτε η πείνα, ούτε η αρρώστια, ούτε ο σεισμός, ούτε ο θάνατος. Αλλά κακό είναι η αμαρτία, η οποία γεννά όλα εκείνα που εμείς αποκαλούμε «κακά». Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε πως όλα αυτά τα κακά δεν είναι έργο του Θεού, ο οποίος ό,τι δημιούργησε το δημιούργησε με αγάπη για τον άνθρωπο. Και ο Θεός, όχι ότι δημιουργεί το κακό, όχι ότι το στέλνει, αλλά το επιτρέπει για να αναστείλει την αμαρτία μας», είπε χαρακτηριστικά ο π. Χρυσόστομος.

Και συνέχισε: «Ξέρετε ποια είναι η διαφορά μας με τις παλιότερες γενιές; Δεν είναι ότι εκείνοι ήταν πιο ηθικοί, ενώ εμείς είμαστε ανήθικοι. Και τότε αμαρτία υπήρχε και σήμερα αμαρτία υπάρχει. Και τότε υπήρχε η Χάρις του Θεού και σήμερα υπάρχει. Τότε, όμως, ο άνθρωπος αμάρτανε και ζητούσε συγχώρεση από τον Θεό, σε αντίθεση με εμάς που εξηγούμε ό,τι κακό ως φυσικό φαινόμενο. Είναι φυσικό η αμαρτία, η πορνεία, η έκτρωση. Αυτό, δυστυχώς, είναι η βλασφημία του Αγίου Πνεύματος! Οι παλιότεροι και σκότωναν και έκλεβαν και βλασφημούσαν, όμως είχαν και αισθάνονταν την ανάγκη να πουν «Ελέησόν με ο Θεός». Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να το πούμε, διότι ερμηνεύουμε τα πάντα πλέον ως φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να βγαίνει αληθινός ο Παπουλάκος που έλεγε πως τα άθεα γράμματα θα έρθουν και θα καταστρέψουν τον κόσμο! Ενώ, λοιπόν, ο Θεός κουνά τη γη για να μας συνετίσει και να βρούμε τον εαυτό μας και τον προορισμό στη ζωή μας, εμείς καλούμε διάφορους τραγουδιστές για να… διασκεδάσουμε τον Εγκέλαδο, και μάλιστα μέσα σε περίοδο Δεκαπενταυγούστου, αντί να σηκώσουμε τα χέρια και να ζητήσουμε την βοήθεια του Θεού…».

Και κατέληξε ως εξής: «Ας γίνει η σημερινή ημέρα ευκαιρία αυτοκριτικής, ας γίνει ένας πνευματικός καθρέπτης και όλοι μας να προβληματιστούμε όσον αφορά στην αμαρτία και την μετάνοια. Διότι μόνο η μετάνοια μπορεί να στερεώσει τη γη, να φέρει τη βροχή και την καρποφορία! Είναι αυτή που φέρνει τα δώρα του Θεού, αλλά προπάντων είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο την αιώνια ζωή και τη μακαριότητα, την οποία εύχομαι ο γλυκύτατος Χριστός να χαρίσει σε όλους μας!».

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ιερείς και πιστοί μετέβησαν στον χώρο όπου κατέρρευσε η μοιραία πολυκατοικία στην οδό Δεσποτοπούλου, όπου εψάλη τρισάγιο στη μνήμη των 26 αδελφών μας που έφυγαν τόσο ξαφνικά από τη ζωή το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου 1995…

 

Ι. Μ. Καλαβρύτων

Διαβάστε ακόμα