Νέα Μοναχή στην Ι. Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς (ΦΩΤΟ)

Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Πεντηκοστής τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος στην Ιερά Μονή Παναγίας κάτω Ξενιάς, στη διάρκεια της οποίας, σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, τέλεσε την Ρασοφορία της νέας Μοναχής Ευθυμίας, παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών.

Στην ομιλία του ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για να καρποφορήσει το Άγιο Πνεύμα στη ζωή των πιστών και μάλιστα εκείνων που αποφασίζουν να αφιερωθούν εξ ολοκλήρου σ’ Εκείνον. Η πρώτη είναι η ενότητα, που βιώνεται μέσα στην Εκκλησία. Και όταν μετέχουμε της εκκλ/κής ενότητας, τότε βρισκόμαστε σε κοινωνία με το Άγιο Πνεύμα. Όποιος πιστέψει ότι μπορεί να κοινωνήσει το Άγιο Πνεύμα αυτόνομα, έχει φύγει από την Εκκλησία. Γι’ αυτό η Εκκλησία είναι ταμειούχος του Αγίου Πνεύματος, γιατί όλοι μαζί συγκροτούμε το Σώμα του Χριστού. Κι αν αυτό συμβαίνει στην ενορία, πολλώ μάλλον συμβαίνει στο Κοινόβιο, όπου οι Μοναχοί καλούνται να ζήσουν σε ακραίες καταστάσεις αφιερώσεως, ασκήσεως και αγιότητος, αγωνιζόμενοι να βιώσουν την ενότητα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ελευθερία, γιατί είναι κατ΄ εξοχήν κίνηση ελευθερίας να προσφέρει κανείς τον εαυτό του στο Θεό και τότε το θέλημά του ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού, εκφραστής του οποίου, στο Κοινόβιο, είναι ο Γέροντας ή η Γερόντισσα…».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για την προσευχή των Μοναχών, «που αφορά όλο τον κόσμο, καθότι οι Μοναχοί είναι μια ζωντανή λαμπάδα, που φωτίζει, με την προσευχή, αλλά ταυτόχρονα λιώνει και θυσιάζεται για την αγάπη των άλλων. Αυτός είναι ο αυθεντικός Μοναχός!».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πνευματική προκοπή και προσφορά της Μονής, που συνεχίζει μια μακραίωνη παράδοση, εγγυητής της οποίας είναι το πρόσωπο της Γερόντισσας Νυμφοδώρας.

Κυριακή της Πεντηκοστής

Την Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος λειτούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου τέλεσε και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας, παρουσία πλήθους πιστών.

Στο τέλος του Εσπερινού καλωσόρισε και ευχήθηκε πατρικώς στους νέους Ιεροψάλτες του Ναού, εις διαδοχήν του Μεγάλου Δασκάλου και Πρωτοψάλτου αειμνήστου Μιχαήλ Μελέτη. Νέος Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού μας Ναού είναι ο μέχρι πρότινος Λαμπαδάριος κ. Ευστάθιος Γραμμένος, Θεολόγος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», ενώ νέος Λαμπαδάριος είναι ο κ. Ευθύμιος Παπαγεωργίου, Φιλόλογος, τ. Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Βόλου. Εις αμφοτέρους ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να φανούν αντάξιοι του μεγάλου διδασκάλου τους, τόσο στην αξεπέραστη ψαλτική του τέχνη, όσο και στο απαράμιλλο εκκλ/κό του ήθος.

I. M. Δημητριάδος

Διαβάστε ακόμα