Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Πνεύματος στην Κέρκυρα (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας  τελέστηκε το απόγευμα της Κυριακής 4 Ιουνίου 2017 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στην Γαρίτσα, με την παρουσία πλήθους πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος επεσήμανε  ότι οι άνθρωποι θεωρούν σοφούς, τους μορφωμένους, τους έμπειρους, τους έξυπνους, κοντολογίς αυτούς που κατέχουν το νόημα της ζωής και του θανάτου. Από την άλλη μεριά το Απολυτίκιον της εορτής της Πεντηκοστής πολύ γλαφυρά μας λέγει : “ ὁ πανσόφους, τοὺς ἁλιεῖς ἀναδείξας “. Οι μαθητές του Κυρίου, οι αλιείς ήταν τα μωρά του κόσμου, κατά τον Παύλειο λόγο. Είχαν όμως αναζήτηση της αληθείας και τη βρήκαν αυτή την Αλήθεια, στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Ακόμη είχαν υπακοή και κυρίως ενότητα μεταξύ τους, ήταν εταίροι, φίλοι δηλαδή του Χριστού. Οι Απόστολοι ανεδείχθησαν εν  Αγίω Πνεύματι πάνσοφοι. Έλαβαν την κατά Θεόν μόρφωση βιώνοντας την αλήθεια, τη ζωή και την αγάπη, εναντιώμενοι στο ψέμα, στον εκμηδενισμό (θάνατο) και στην εξουσία αντίστοιχα. Επιπλέον οι μαθητές είχαν πείρα του Θεού, αφού έγιναν κοινωνοί Θείας φύσεως, κατέχοντας έτσι το νόημα της ζωής και του θανάτου.

Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής τόνισε ότι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το Άγιον Πνεύμα, τεθησαύρειται εντός της Εκκλησίας, όπου ο άνθρωπος αγιάζεται και σώζεται. Αυτός είναι και ο σκοπός της ζωής του κάθε Χριστιανού, ο αγιασμός και η θέωση.

Ι. Μ. Κερκύρας

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin