Πειραιώς Σεραφείμ: “Η αγιότητα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο” (ΦΩΤΟ)

Οι Άγιοι είναι οι αγαπημένοι του Θεού. Είναι πρόσωπα δικά μας, μέσα από την οικογένεια των ανθρώπων, όλοι όσοι βάδισαν αίροντες τον σταυρό τους πίσω από τον Χριστό.

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την μνήμη του προστάτη Αγίου της Ενορίας, Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου.
Στο Ναό φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ υπάρχει και Παρεκκλήσιο προς τιμήν του.
Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Στη συνέχεια ακολούθησε ιερά αγρυπνία, ενώ την ημέρα της εορτής, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος, στο λόγο που απηύθυνε προς τους πιστούς μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, σημείωσε αρχικά πως η εορτή των Αγίων Πάντων είναι συνέπεια της Πεντηκοστής. Γιατί η παρουσία του Αγίου Πνεύματος μέσα στην ζωή του κόσμου και τα σπλάχνα της οικουμένης, έχει σκοπό να θεοποιήσει, να αγιάσει, να καθαρίσει, να σώσει τον άνθρωπο και να τον μεταβάλλει σε «κατά χάριν Θεό».
Η Πεντηκοστή λοιπόν, έχει ως ιερό αποτέλεσμα αυτό το νέφος των αγίων. Έτσι, δεν είμαστε μόνοι στη ζωή, γιατί μας περιβάλλει αυτή η χορεία των αγίων της πίστεως.
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι αναμάρτητος συνέχισε. Αλλά καλείται δια της μετανοίας να αποβεί άγιος.
Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος:
«Οι άγιοι δεν συσχηματίστηκαν με τις εξουσίες του κόσμου. Έμειναν ελεύθεροι και ακέραιοι, πιστοί άχρι θανάτου στον Κύριο. Δεν υπήρχε απόκλιση του λόγου και των έργων τους. Ο λόγος τους απεδεικνύετο από την βιοτή τους, την καθημερινή πράξη ζωής τους. Και τα έργα τους νοηματοδοτούνταν από τον λόγο τους.»
Το νέφος των μαρτύρων και των ηρώων και των αγίων στολίζει την Εκκλησία. Γιατί όλοι αυτοί είναι μιμητές του Χριστού. Είναι οι αγαπημένοι του Θεού.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι κάθε άνθρωπος στη ζωή, έχει έναν προσωπικό σταυρό. Και καλείται να τον σηκώσει, πίσω από τον Χριστό. Αυτό είναι το μήνυμα των Αγίων Πάντων, αυτό επέτυχαν και αυτό είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας.
Οι Άγιοι είναι πρόσωπα δικά μας, μέσα από την οικογένεια των ανθρώπων, όλοι όσοι βάδισαν αίροντες τον σταυρό τους πίσω από τον Χριστό.
Η αγιότητα δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, είναι η κλήση μας. Και αυτό το απέδειξε ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Λουκάς ο Ιατρός. Ο οποίος βάδισε την πορεία της ομολογίας, της θυσίας, του Σταυρού και της Αναστάσεως.
«Το πρόσωπο του Αγίου Λουκά συγκλονίζει την ζωή μας, γιατί μας καλεί σε μία βαθιά πνευματική περισυλλογή για τον εαυτό μας. Γιατί εκείνος κι όχι εμείς; Αυτό το ερώτημα τίθεται σήμερα με την εόρτιο μνήμη του και την ευλαβή προσκύνηση του ιερού του λειψάνου.
Μας διαλύει απόψε το ιδεολόγημα μας ότι η αγιότητα ανήκει στο παρελθόν και μας διδάσκει ότι αντίθετα είναι μια πραγματικότητα για τον καθένα μας.
Αρκεί να αγαπήσουμε τον Χριστό πάνω από τον κόσμο της φθοράς. Γιατί όλες οι αξίες του κόσμου είναι φθαρτές, δεν είναι η ουσία των πραγμάτων. Αν λοιπόν βαδίσουμε αίροντες τον προσωπικό μας σταυρό πίσω από τον Χριστό, τότε θα συνδοξασθούμε μετ᾽ αυτού και θα είμαστε κι εμείς μέσα στο νέφος των αγίων.»

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου. Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας

Εκ του Ιερού Ναού

Διαβάστε ακόμα