Ποιμαντορική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στο Όσλο (ΦΩΤΟ)
26 Ιουνίου 2017 Κοινοποιήστε

Ποιμαντορική επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στο Όσλο (ΦΩΤΟ)

O Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας επισκέφθηκε τοΌσλο της Νορβηγίας το τριήμερο 17 έως 19 Ιουνίου 2017, ανταποκρινόμενος στη πρόσκληση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας, επ᾽ ευκαιρία της εορτής λήξης του σχολικού έτους.

Ο Σεβασμιώτατος αφίχθη στο Όσλο το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Ιουνίου και, συνοδευόμενος από τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού «ΟΕυαγγελισμός της Θεοτόκου» και το μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και ΝομικώςΕπιβλέπουσα της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος Νορβηγίας κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν,μετέβησαν στην εορταστική εκδήλωση των παιδιών που πραγματοποιήθηκε στον Ελληνο-Νορβηγικό Πολιτιστικό Σύλλογο του Όσλο.

Ο Ποιμενάρχης παρακολούθησε τη γιορτή των παιδιών μαζί μετην Εξοχ. Πρέσβυ της Ελλάδος στη Νορβηγία κ. Μαρία Διαμάντη. Το πρόγραμμα επιμελήθηκανοι δάσκαλοι κ.κ. Βασιλική Μίτσα, Σοφία Παπακωνσταντίνου, Αλεξάνδρα Παυλίδου, ΦένιαΛάζαρη και ΕυσταθίαΚαλίτζη, η δε θεματολογία του ήταν εμπνευσμένη από το καλοκαίρι και τις εμπειρίες των μαθητών στο Ελληνικό Σχολείο. Ξετυλίγοντας το ταλέντο τους, τα παιδιά παρουσίασαν μία θεατρική παράσταση και απήγγειλαν ποιήματα των Οδυσσέα Ελύτη και Κωνσταντίνου Καβάφη και διάβασαν κείμενα του Ευγένιου Τριβιζά. Πέντε μαθητές ενθουσίασαν το ακροατήριο παίζοντας αρμόνιο, κιθάρα, βιολί και τρομπέτα.

Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Σύλλογο Γονέων για την ευγενική τους πρόσκληση, ευχόμενος στα παιδιά καλή πρόοδο και επισημαίνοντας την σημασία και την αξία της μόρφωσης.

Μετά το πέρας της γιορτής, ο Επίσκοπος και η κ. Πρέσβυς έλαβαν από την κ. Κωνσταντίνα Τσιπλάκη το βιβλίο της «sjøogland»(θάλασσα και γη) στη Νορβηγική, με θέμα την ιστορία ενός παιδιού-πρόσφυγα και την περιπέτεια του ταξιδιού του από την Συρία στη Νορβηγία. Ακολούθησε δεξίωση, προσφορά του Συλλόγου Γονέων.

Το απόγευμα του Σαββάτου ετελέσθη η Ακολουθία του Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ναό «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Όσλο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα.

Την Κυριακή, 18 Ιουνίουε.ε., ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Της λατρευτικής συνάξεωςσυμμετείχαν ο π. Αλέξανδρος Λουκάτοςκαι ο Αιδ. Πρεσβύτερος κ. ΌλαφLeserth, Εφημέριος της Ενορίας  «Άγιος Χάλβαρντ»Όσλο της Εξαρχίας των Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσσικής Παραδόσεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, o Επίσκοπος κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας και στην κλήση των μαθητών και προέτρεψετους παρισταμένους να αξιοποιήσουν τα χαρίσματά τους προς δόξαν Θεού.

Αναφέρθηκε, επίσης, στον κύριο λόγο για τον οποίο πραγματοποίησε τηνποιμαντορικήτου επίσκεψη στο Όσλο, για να παρακολουθήσει την σχολική εκδήλωση και να καμαρώσει τα παιδιά και να γνωριστεί με τους γονείς τους. Η παρουσία των παιδιών στη ζωή της Εκκλησίας και η ενασχόλησή τους με τα δρώμενα της ομογένειαςεγγυώνται ένα μέλλον ευοίωνο και δημιουργικό.Τα έσοδα από τον δίσκοδιετέθησαν για την ενίσχυση των σεισμοπαθών της Λέσβου.

Εν τέλει, ο Ποιμενάρχης προσέφερε στον Μητροπολιτικό Ναό μία αξιόλογη συλλογή πολυτελών εκδόσεων λειτουργικών και άλλων βιβλίων, στην ελληνική και την αγγλική, προσφορά του Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Σπυρίδωνος Κέζιου από τον εκδοτικό οίκοNarthexPress των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς όλες τις ενορίες της Ι. Μητροπόλεως, προς τον οποίο εξέφρασε την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την αξιόλογη αυτή δωρεά τουπρος την ιεραποστολική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο π. Αλέξανδρος καλωσόρισε τον Μητροπολίτη,επ᾽ ευκαιρία της επετείου των 3 χρόνων από τηςενθρονίσεώς του και της πρώτης επισκέψεώς του στο Όσλο το τριήμερο 20-22 Ιουνίου 2014.

Στη συνέχεια παρετέθη δεξίωση αφιερωμένη σε γονείς και παιδιά στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού.

Την επομένη, Δευτέρα, 19 Ιουνίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος  προσεκλήθη σε πρόγευμα από τον Ρωμαιοκαθολικό Επίσκοπο του Όσλοκ. BerntEidsving στην επισκοπική κατοικία, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο και την κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν. Στην ως άνω συνάντηση, ο Σεβ. κ. Κλεόπας μετέφερε τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφέρθηκε δε στο όραμά του για την Ι. Μητρόπολη  και ευχαρίστησε τον οικοδεσπότη για την τιμητική πρόσκληση και την φιλοξενία που του προσεφέρθηεπί τριήμερονστο διαμέρισμα του Νούντσιου.

Το ίδιο πρωΐπραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τους αδικοχαμένους πρόσφυγες της Μεσογείου στον Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, την οποία διοργάνωσε το Συμβούλιο Εκκλησιών της Νορβηγίας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νορβηγίας, επ᾽ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας προσφύγων. Ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κλεόπα, με την συμμετοχή των π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και  π. OlavLerseth.

Ο Μητροπολίτης ανεφέρθη στο ρεύμα των προσφύγων στην Μεσόγειο και στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής από την έναρξη του έτους έχουν χάσει την ζωή τους 1304 άνθρωποι. Επανέλαβετην Πατριαρχική φράση «πολιτικός Πρόσφυξ» που αναφέρεται στον Χριστό και ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στο δράμα των αδελφών μαςπου, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, αναζητούν μία νέα πατρίδα κι ένα καλύτερο μέλλον γι᾽ αυτούς και τις οικογένειές τους. Υπενθύμισε την ιστορική επίσκεψη της Α.Θ.Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, του Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκου και του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πέρυσι στο νησί της Λέσβου,με στόχο την ανάδειξη της προσφυγικής κρίσης.

Στην εκδήλωση αυτή απηύθυναν χαιρετισμό η κ. TrudeJacobsen, Γενικός Γραμματέας της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Σταγόνα στον Ωκεανό», που διηγήθηκε πώς το 2015 στην αποκορύφωση του προσφυγικού προβλήματος στην Ελλάδα ένιωσε την ανάγκη να εγκαταλείψει την άνετη ζωή της στη Νορβηγία και να μεταβεί στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες που κατέφευγαν εκεί, και ο κ. ShoaibSultan, Ειδικός Σύμβουλος του Νορβηγικού Κέντρου κατά του ρατσισμού και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Όσλο, που ανεφέρθηστην ανάγκη οι κοινωνίες να καταπολεμούν τον ρατσισμό και τις φυλετικές διακρίσεις. Το πρόγραμμα παρουσίασε η κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν.

Το εσπέρας της ιδίας ο Επίσκοπος επέστρεψε στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλέξανδρου Λουκάτου και των κ.κ. Κωνσταντίνου Αντωνακόπουλου, Κοσμά Πλάκου, ΙωάννουΑλειφέρη και Ίβαρ Παπαδόπουλου Σάμουελσεν.

 

Ι. Μ. Σουηδίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment