Προσκυνηματική εκδρομή της Ι. Μ. Γρεβενών στις Σέρρες (ΦΩΤΟ)

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά επτά γεμάτα λεωφορεία ξεκίνησαν την χθεσινή ημέρα από τον ευλογημένο τόπο των Γρεβενών . Αφορμή η λήξη των κατηχητικών κύκλων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, σκοπός η πνευματική ανάσταση των πιστών, αρχηγός ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαβίδ με πλήθος ιερέων.

Πρώτη άφιξη τα ιστορικά  Οχυρά Ρούπελ στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Συγκίνηση, δέος, μνήμη ,τιμή και δόξα στους ηρωικούς αγωνιστές αυτού του τόπου. Ενημέρωση, επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφανιού και περιήγηση στις στοές που προασπίστηκαν την ελευθερία της πατρίδος.

Επόμενη στάση η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι στους πρόποδες του Μπέλλες ως βιγλάτορας της λίμνης Κερκίνης. Άλλα συναισθήματα αυτή την φορά. «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο», η φράση του Φ. Ντοστογιέφσκι, μας ήρθε αβίαστα στον νου, καθώς πέρα από το γενικότερο κάλλος της Ι. Μονής, ο νεόκτιστος ναός περικαλλής και σχεδόν αχειροποίητος, χτισμένος με την παραδοσιακή τεχνική των βυζαντινών χρόνων, μόνο στα ουράνια μπορεί να αναβιβάσει τον προσκυνητή.

Τρίτος σταθμός  μία ακόμη Ιερά Μονή και αυτή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες. Κατάνυξη, προσευχή, αγαπητική φιλοξενία. Το ιστορικότατο μοναστήρι- από το 1250 μ.Χ.-  δρόσισε  τις καρδιές μας, όπως το γάργαρο νερό που κυλούσε στον αύλειο χώρο του.

Τελευταίος σταθμός ο παλαιός μητροπολιτικός ναός των αγίων Θεοδώρων, όπου η ευλογία από την προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου και της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Πονολύτριας ήταν εμφανής.

Κουρασμένοι, σχεδόν αποκαμωμένοι, μα γεμάτοι εικόνες όμορφες, ευλογημένες και θεοδώρητες, μετά των πρεσβειών του τιμίου Προδρόμου και των αγίων Θεοδώρων, οι προσκυνητές της Μητροπόλεως επέστρεψαν στον τόπο μας έχοντας υποστεί την καλή αλλοίωση της ψυχής και την μεταμόρφωση της καρδιάς.

 

Ι. Μ. Γρεβενών

Διαβάστε ακόμα