Σάλος με την ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία (ΒΙΝΤΕΟ)

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ελληνική πλευρά η νέα τουρκική πρόκληση με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Απαράδεκτη τουρκική πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα τουρκική πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

«Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Κουμουτσάκος: Η Τουρκία να σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας

“Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία” τονίζει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τη νέα τουρκική πρόκληση με την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής εντός της Αγίας Σοφίας.

“Το τουρκικό Κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων. Οφείλει άμεσα να αλλάξει πορεία. Οφείλει να σεβαστεί την Αγία Σοφία ως μνημείο μοναδικής σπουδαιότητας για τον παγκόσμιο πολιτισμό” προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος και καταλήγει:

“Καλούμε την UNESCO και τα Κράτη – μέλη της να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά για την προστασία του οικουμενικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας”.

enikos.gr

Διαβάστε ακόμα