Συνέδριο Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Παπικό (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής, 9 Ιουνίου 2017, οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου που διοργανώνει,  στην Ιερά Μονή Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλύβη Παπικίου Όρους,  η κοινή μεταπτυχιακή δράση, στην ειδίκευση της Εκκλησιαστικής Ιστορίας, των Τμημάτων Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ και Θεολογίας ΕΚΠΑ «Studium Historicorum». Το Συνέδριο έχει το γενικό τίτλο «Χριστιανική Θράκη».

Ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Μαρωνείας και  Κομοτηνής κ. Παντελεήμων υποδέχτηκε με πολύ χαρά και αγάπη  τους συνέδρους, καθηγητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές των δύο παραπάνω  τμημάτων,  νωρίς το απόγευμα στο μοναστήρι του Οσίου Μαξίμου της Μητροπόλεώς  μας.  Μετά την ακολουθία του εσπερινού ακολούθησε, σε διαμορφωμένη αίθουσα της Ιεράς Μονής, η έναρξη του Συνεδρίου την οποία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας.

Κατά την πρώτη συνεδρία στην οποία προήδρευσε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Βασίλειος Κουκουσάς,  παρουσιάστηκαν πέντε εισηγήσεις από τους: Αλέξανδρο Γραμματικόπουλο, Η εξάπλωση της χριστιανικής πίστης και η οργάνωση της Εκκλησίας στη Θράκη∙ Δαμιανό Καρπαθίου, Η διοικητική και εκκλησιαστική οργάνω­ση της Θράκης κατά τους Βυζαντινούς χρόνους∙ Ευστράτιο Κρητικό, Η Εκκλησία στη Θράκη μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους∙ Ευθυμία Χαιροπούλου, Από την επισκοπική ιστορία  του θρακι­κού χώρου και τον πρωτ. Αντώνιο Μπαφαλούκο, Η οργάνωση της ιεραποστολής στους Γότθους. Η συνεδρία έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση.

Το Πρόγραμμα της ημέρας  έκλεισε με το δείπνο και την ακολουθία του αποδείπνου.

Ι. Μ. Μαρωνείας

Διαβάστε ακόμα