Θυρανοίξια Παρεκκλησίου από τον Μητροπολίτη Λευκάδος (ΦΩΤΟ)

Το απόγευμα της Παρασκευής, 16ης Ιουνίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έψαλλε την ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Ευτυχίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο και βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Επισκοπείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Περί της 8.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος και ο κλήρος της Ιεράς μας Μητροπόλεως σχημάτισαν ιερά πομπή η οποία κατέληξε έμπροσθεν του Ιερού Παρεκκλησίου, όπου και εψάλλει η Ακολουθία του Αγιασμού των Θυρανοιξίων και αμέσως μετά ο Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  μας. Το παρόν έδωσαν πολιτικοί και στρατιωτικοί φορείς του τόπου, ενώ πολυπληθές ευσεβές εκκλησίασμα κατέκλεισε από νωρίς το απόγευμα το χώρο γύρω από το νεοσύστατο Ιερό Ναΐσκο.

Πρίν το πέρας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος, αφού ευλόγησε τους άρτους και τα κόλλυβα του Αγίου Ευτυχίου, αναφέρθηκε εν συντομία στο βίο και το πρόσωπο του Αγίου στο οποίο θα τιμάται το Ιερό Παρεκκλήσιο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις οικονομικές δυσχέρειες και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επί τρία χρόνια δυσκόλεψαν το έργο της ανεγέρσεώς του αλλά και να αναφερθεί φυσικά στην μεγάλη δωρήτρια κ. Περσεφόνη Λαλαφράγκου, στην οποία και προσέφερε πάπυρο και τιμητική πλακέτα. Η κ. Περσεφόνη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος, είχε εκφράσει εδώ και καιρό την βαθιά της επιθυμία να ανεγείρει μια εκκλησία στη μνήμη των ψυχών του υιού της Ευτυχίου και του συζύγου της Ευσταθίου. Σε συνεργασία λοιπόν με την Ιερά μας Μητρόπολη ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα της ανεγέρσεως του Ι. Ναού καθώς και τα έξοδα κάποιων πρώτων βασικών εκκλησιαστικών αντικειμένων του. Μετά το πέρας του Εσπερινού, δόθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού κέρασμα προς όλους, προσφορά της Ιεράς μας Μητροπόλεως, πολλών εθελοντριών κυριών και της κ. Περσεφόνης Λαλαφράγκου.

Το πρωϊνό του Σαββάτου, 17 Ιουνίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια Αρχιερατικό Ιερό Μνημόσυνο των αειμνήστων Ευτυχίου και Ευσταθίου Λαλαφράγκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος από τούδε και στο εξής, μετά από κάθε Θεία Λειτουργία, θα τελείται Τρισάγιο στον υιό και το σύζυγο της μεγάλης δωρήτριας κ. Περσεφόνης Λαλαφράγκου. Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας, δόθηκε στον προαύλιο χώρο του Ι. Ναού κέρασμα προς όλους, μεταξύ των οποίων και σε κληρικούς και λαϊκούς από την Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, οι οποίοι κατέφθασαν στο νησί της Λευκάδος, στα πλαίσια μονοήμερης προσκυνηματικής εκδρομής στο νησί.

Το πρωϊνό της Κυριακής, 18 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τέλεσε, ως πρεσβύτερος, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ευτυχίου. Στο σύντομο λόγο του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απαραίτητη συμμετοχή όλων των χριστιανών στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και τόνισε την ανάγκη και το βαθύ συμβολισμό της προσφοράς στους κόλπους της Εκκλησίας μας, καλώντας κλήρο και λαό να αγκαλιάσουν το νεοσύστατο Ιερό Ναό του Αγίου Ευτυχίου, που από τούδε και στο εξής θα τιμά η Ιερά μας Μητρόπολη.

Ι. Μ. Λευκάδος

 

Διαβάστε ακόμα