Την Ζάκυνθο θα επισκεφθεί τον Αύγουστο ο Οικ. Πατριάρχης

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στο νησί της Ζακύνθου, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι η Αυτού Θειοτάτη Παναγιώτητα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος για να λαμπρύνει προεξάρχοντας με την παρουσία του τις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο του νησιού Άγιο Διονύσιο. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τη μετακομιδή του σεπτού Λειψάνου στις 24 Αύγουστου του 1717 μ.Χ. από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο.
Η πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, την οποία διαβίβασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, είχε υποβληθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, ωστόσο ο Παναγιότατος λόγω του ότι στις 23 Αυγούστου το πρωί θα έπρεπε να λειτουργήσει στην Προύσα, διατηρούσε τις επιφυλάξεις του, ως προς το κατά πόσο θα μπορούσε να ανταποκριθεί στο αίτημα.
Χθες, τελευταία ημέρα της επισκέψεως του Μητροπολίτη Δωδώνης στο Φανάρι, το αίτημα επικαιροποιήθηκε, με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας να ανακοινώνει πως αποδέχεται την πρόσκληση και τελικά θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο τον Αύγουστο προκειμένου να προεξάρχει και να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εορτές του Πολιούχου.
Μπορεί να είναι ακόμη ενωρίς για την κατάρτιση του προγράμματός του, ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο Πατριάρχης μόλις τελειώσει τη Θεία Λειτουργία στην Προύσα το πρωί της 23ης Αυγούστου, αμέσως με ειδική πτήση θα αφιχθεί στη Ζάκυνθο.
Πρόκειται για ένα εξαιρετική σημασίας και αξίας γεγονός που τιμά και τους δυο Ιεράρχες του νησιού, τον Ζακύνθου Διονύσιο, πολύ δε περισσότερο τον Δωδώνης Χρυσόστομο με τον οποίο τον συνδέει μια μακρόχρονη αδελφική φιλία που δεν θα μπορούσε να μην επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά με την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στο νησί.
Είναι η δεύτερη φορά οπότε, κατά τον θερινό εορτασμό του Αγίου Διονυσίου, θα αξιωθεί να δεχτεί την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου , ο οποίος πολλές φορές εκφράσθηκε θερμότατα για τις σχέσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. Ένα γεγονός με πολύπλευρη σημασία δεδομένου πως η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, είναι η φωνή της πολύπαθης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.
Η προηγούμενη φορά που επισκέφτηκε το νησί ήταν τον Αύγουστο του 2003 προκειμένου να συμμετάσχει στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 300χρόνων από την αγιοποίησή του από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1703 μ.Χ.

imerazante.gr

Διαβάστε ακόμα