Χιλιάδες πιστοί στη Λιτανεία για την Ημέρα Βαπτίσματος των Ρως (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Οι εορτασμοί για τα 1029 χρόνια της Βαπτίσεως των Ρους στο Κίεβο αποτέλεσαν ηχηρό μήνυμα προς όσους αμφιβητούν την κανονικότητα της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο Μόσχας ουκρανικής Εκκλησίας.

Μετά από την πρόσφατη στήριξη Ελλήνων, Κυπρίων, Βουλγάρων, Πολωνών και Αγιοταφιτών Ιεραρχών(βλέπε εδω), το ζήτημα της ουκρανικής Εκκλησίας επανέρχεται στο προσκήνιο και το…μομέντουμ στην διαμάχη ανήκει στην “μητέρα” Ρωσική Εκκλησία.

Σήμερα σε μια τόσο προσβλητική όσο και εμπαθή αλλά και σπασμωδική κίνηση οι αντιπρόσωποι των επίσημων ουκρανικών αρχών αγνόησαν τον εορτασμό του Βαπτίσματος των Ρους στο Κίεβο.

Παρόλο που στους εορτασμούς στον λεγόμενο Κόκκινο Λοφο, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες των πιστών της κανονικής Εκκλησίας, δεν παρέστη κανένας από τους επικεφαλής της χώρας, αν και είχαν προσκληθεί από τους διοργανωτές.

Ως γνωστόν η επίσημη ουκρανική κυβέρνηση αβαντάρει τους σχισματικούς και Ουκρανοί βουλευτές έχουν ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας.

Αντιθέτως το παρών έδωσε ο ηγέτης του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Γιούρι Μπόικο ο οποίος πριν από την προσευχή στο Λόφο του Αγίου Βλαδίμηρου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την Ημέρα της Βαπτίσεως των Ρους οι Ουκρανοί θα προσευχηθούν για την ειρήνη. «Η Ημέρα του Βαπτίσματος των Ρους είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή για τη χώρα μας και η προσευχή όλων των ανθρώπων εδώ θα είναι για την ειρήνη στη χώρα», είπε. Σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, οι φετινοί εορτασμοί του Βαπτίσματος των Ρους συγκέντρωσαν περισσότερους ανθρώπους από ό, τι πέρυσι.

Στις 13:00 στο λόφο του Αγίου Βλαδιμήρου ξεκίνησε μια προσευχή, και στη συνέχεια δεκάδες χιλιάδες πιστοί έκαναν πομπή από τον Λόφο στη Λαύρα του Κιέβου όπου ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Ονουφριος συλλειτούργησε με επισκόπους και εκπροσώπους των τοπικών εκκλησιών ενώ θα τελεστεί και ολονύχτια αγρυπνία.

Πατριαρχείο Ουκρανίας

Διαβάστε ακόμα