Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, την Τετάρτη 26 Ιουλίου και την Πέμπτη 27 Ιουλίου, εορτάστηκε στο Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης, η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού, προστάτη του Ιδρύματος.

Την Τετάρτη το απόγευμα, τελέστηκε ο Πανηγυρικός εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, κ. Ευσταθίου, με την παρουσία πλήθους κληρικών. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης, κ. Θεόφιλος Μαντζαβράκος. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στον ενάρετο βίο του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος ήταν άριστος επιστήμονας και γιατρός. Θεράπευε τους ασθενείς του όχι μόνο με τις γνώσεις του αλλά και με την πίστη του στο θεό. Χαρακτηρίστηκε ως στρατιώτης του Ιησού Χριστού μας, όπως και όλοι οι Άγιοι της εκκλησίας μας, οι οποίοι απαρνήθηκαν τα υλικά αγαθά και πρόσφεραν την αγάπη τους στο πρόσωπό του. Έτσι λοιπόν και όλοι εμείς θα πρέπει να είμαστε συστρατιώτες και να βοηθούμε τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Γιατί όπως ο Θεός μας προσφέρει την αγάπη του με την σειρά μας και εμείς πρέπει να την ανταποδίδουμε. Επίσης τόνισε ότι όλοι όσοι έχουμε βαπτιστεί χριστιανοί, θα πρέπει να εκκλησιαζόμαστε, να εξομολογούμαστε και να κοινωνούμε αποκτώντας με αυτό τον τρόπο τα πνευματικά οφέλη που πηγάζουν από την αληθινή μας πίστη προς τον Χριστό.

Στον επίλογό του αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο Σεπτό μας Ποιμενάρχη και στην μεγάλη του αγάπη για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, ο οποίος με πολύ αγώνα και πολλές δυσκολίες δημιούργησε το Άσυλο Ανιάτων Σπάρτης, τον επίγειο αυτό παράδεισο γεμάτο με  επίγειους αγγέλους, οι οποίοι καθημερινά περιβάλλονται από ανθρώπους που τους αγαπούν και τους φροντίζουν.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, τελέστηκαν ο Όρθρος, η αρτοκλασία  και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του σεπτού Ποιμενάρχη μας, κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ.κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος αφιέρωσε τα νιάτα του και την επιστήμη του για να υπηρετήσει το Θεό. Αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες και έκανε μεγάλο αγώνα για να βρίσκεται κοντά στο Θεό. Πάντα όμως με προσοχή και με προσευχή. Αυτό τον δρόμο όμως ακολούθησαν και όλοι οι Άγιοι της εκκλησίας μας μέχρι τον θάνατό τους. Με τα παραδείγματα των Μαρτύρων της εκκλησίας μας ο Σεβάσμιος Ποιμενάρχης μας απευθύνθηκε σε όλους εμάς τονίζοντας ότι μόνο με προσοχή και προσευχή μπορούμε να αποκτήσουμε τα πνευματικά αγαθά του Θεού και παράλληλα οι εορτές των Αγίων μας είναι ένας τρόπος να υμνούμε και να δοξάζουμε τον Θεό για όλα όσα μας προσφέρει.

Εν κατακλείδι αναφέρθηκε στην δημιουργία του Ιδρύματος και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν μέχρι την αποπεράτωσή του. Όλα όμως τα εμπόδια ξεπεράστηκαν  με την βοήθεια του Θεού και τη συμβολή κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι από το υστέρημά τους ή το περίσσευμά τους βοήθησαν, ώστε οι πάσχοντες συνάνθρωποί μας να βρουν μία στέγη. Γιατί όποιος έχει πρέπει να δίνει και ο Θεός πάντα θα του το ανταποδίδει.

Στην συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους δωρητές και ευεργέτες του Ιδρύματος και ανακοίνωσε την εκδήλωση προς τιμήν των ομογενών μας, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Γηροκομείου των Μολάων στις 21 Αυγούστου.

Ακολούθησε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος καθώς και η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων.

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους κατά τον εσπερινό, η κα Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λακωνίας ο κος Βλάσης εκπρόσωπος του ΚΕΕΜ Σπάρτης ενώ κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία, ο κος Ευάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Σπάρτης, ο κος Δημήτριος Αποστολάκος, Αντιδήμαρχος Σπάρτης, ο στρατιωτικός διοικητής Ταξίαρχος, κος Ιορδάνης Χατζηνικολάου, εκπρόσωπος της Αστυνομίας Σπάρτης, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί ιερείς και ευσεβείς χριστιανοί.

apela.gr

 

Διαβάστε ακόμα