Η εξόδιος ακολουθία του Μητροπολίτη Φιλίππων Προκοπίου (ΦΩΤΟ)

Στις 12:15 μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 31 Ιουλίου 2017, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έφτασε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Καβάλα συνοδεία εκπροσώπων των Αρχών του τόπου για να χοροστατήσει στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Προκόπιου ο οποίος εκοιμήθη το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Ιουλίου 2017 στη Θάσο όταν, ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιράχης, έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες πολίτες είχαν αρχίσει να συρρέουν στον Μητροπολιτικό Ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ποιμενάρχη τους ο οποίος «υπηρέτησε» την Εκκλησία των Φιλίππων για 43 συναπτά έτη (ενθρονίστηκε στις 15 Ιουνίου 1974, σε ηλικία 35 ετών). Να σημειωθεί ότι το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Προκοπίου είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από το απόγευμα της Κυριακής 30 Ιουλίου 2017.

Η εξόδιος ακολουθία προεξάρχοντος του κ. Ιερώνυμου (συμπαραστατούμενος από πλειάδα Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Βουλγαρίας) διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, με τον Αρχιεπίσκοπο να τονίζει με το πέρας της τελετής στον χαιρετισμό του τις αρετές του εκλιπόντος ο οποίος πρόσφερε τα μέγιστα στην Εκκλησία των Φιλίππων, έχοντας να επιδείξει πλούσιο πνευματικό και ποιμαντικό έργο.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, ο Αρχιεγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, ο Τοποτηρητής της χηρεύσασας Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος.

Σύντομο χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Αμέσως μετά, συνοδεία αγήματος του Ελληνικού Στρατού, της ΦιλαρμονικήςΟρχήστρας του δήμου Καβάλας και αντιπροσωπειών Πολιτιστικών Συλλόγωντης Καβάλας, το σκήνωμα του μακαριστού Μητροπολίτη Φιλίππων μεταφέρθηκε με νεκρική πομπή μέχρι το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, μπροστά από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τέλος, ακολούθησε ο ενταφιασμός του στον περίβολο της Ιεράς Μονής του Αποστόλου Σίλα, πλησίον της εισόδου του ιερού ναού, σε σημείο που είχε υποδείξει ο ίδιος ο εκλιπών.

kavalapost.gr

Διαβάστε ακόμα