Η Μητρόπολη Χίου τίμησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο
31 Ιουλίου 2017 Κοινοποιήστε

Η Μητρόπολη Χίου τίμησε τον μακαριστό Μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιο

Η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών αναγγέλειπρος τον πιστόνΧιακόνλαόνμε συγκίνηση τηνπρος τον Αναστάντα Κύριον εκδημία του Χίου εις την καταγωγήν Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρού Προκοπίου. Ο μακαριστός Αρχιερεύςυπήρξεν εκ των διαπρεπεστέρων της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διακρινόμενος διά την βαθυτάτηνθεολογικήν του κατάρτισιν, την ακαταπόνητον εργατικότητα, την οξυδέρκειαν, την ευρυμάθειαν, την εντιμότητα, το πνευματικόν, ιεραποστολικόν και φιλανθρωπικόνἔργον, τις ουσιαστικές παρεμβάσεις εις τά εκκλησιαστικά θέματα, πάντοτε συμφώνως προς τους Ιερούς Κανόνες, και κυρίως το ασυμβίβαστονεκκλησιαστικόν φρόνημα. Εποίμανε την ΠαύλειονΑποστολικήνΕκκλησίαν των Φιλίππων επί 43 έτη καταλιπώναρίζηλονδιακονίαν και διηκόνησεν την Εκκλησίαν από πολυευθύνους θέσεις της κεντρικής διοικήσεως. Προέστη των λατρευτικών συνάξεων εις τον Ἱ. ΜητροπολιτικόνΝαόν Χίου επί τῃ100ῂεπετείῳ των Ελευθερίων της Χίου την  11ην Νοεμβρίου 2012 και ετιμήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών την ημέραν της Αναλήψεως εις τον  πανηγυρίζονταΕνοριακόνΝαόν της γενετείρας του, ήτοι εις τον Βουνόν Χίου,με την ἐπίδοσιντοῦ Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου ανώτατης τιμητικής διακρίσεως της ΧιακήςἘκκλησίας,  επί τὴ συμπληρώσει 40 ετών θεοφιλούς αρχιερατείας, ενώ προσέφερεν εις την ΙεράνΜητρόπολιν Χίου και ειδικώτερον εις τον Ενοριακόν Ι. Ναόν Αγίου Ευστρατίου Θυμιανώντεμάχιον Ι. Λειψάνου του Αγίου Εύστρατίου (Δεκέμβριος 2011).

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, συνδεόμενος αρρήκτως πνευματικώς μετ’αυτού, μη δυνάμενος να μεταβή εις Καβάλανλόγῳ του ετησίου μνημοσύνου της μητρός του, μετέβη την ημέραν και ώραν της εξοδίου Ακολουθίας εις την γενέτειραν του κεκοιμημένου Ιεράρχου και ετέλεσενΔέησιν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του,παρουσίᾳτου Βουλευτή Χίου κ. Παναγ. Μηταράκη, του Αντιπεριφερειάρχου Χίου κ. Ιωάν. Ξενάκη, του εκπροσώπου του Δημάρχου Χίου κ. Παντ. Νεαμονίτη, Δημοτικού Συμβούλου Χίου, τοπικών αρχών, της αδελφής του κεκοιμημένου, συγγενών και συμπατριωτών αυτού. Η Ιερά Μητρόπολις Χίου εξεπροσωπήθη εις την εξόδιον Ακολουθίαν από τον Αιδεσιμ. Πρωτο-πρεσβύτερον κ. ΣτέφανονΛάρδαν,Εφημέριον Ι. Ναού Αναλήψεως Χριστού Βουνού.

Κατά την ημέραν της εξοδίου Ακολουθίας οι σημαίες των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Χίου καί του Ι. Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Βουνού κυματίζουν μεσίστιοι ενώ με απόφασιν του Σεβασμιωτάτου τό Γεύμα Αγάπης (Συσσίτιον) της Ι. Μητροπόλεως, το οποίον θα προσφέρεται κατ΄έτος την 8ην Ιουλίου,ημέραν της μνήμης του Αγίου μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, θα προσφέρεται κατ’ έτος εις μνήμην του εξαιρέτου αυτού Χίου Ιεράρχου, η δε ενοριακή αίθουσα εις το χωρίονΒουνός θα ονομασθή ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ.

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment