Μητροπολίτης Κύκκου: “Να ανεγερθεί ελληνική πρεσβεία απέναντι από το Μετόχι”

Ζωντανός παραμένει ο πόθος του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου να ανεγερθεί ελληνική πρεσβεία στο προνομιακό τεμάχιο που βρίσκεται απέναντι από το Μετόχι στην Έγκωμη, αφού παρόλο που κερδήθηκε δικαστικώς η επιστροφή του από την Ελληνική Δημοκρατία στην οποία είχε παραχωρηθεί υπό τύπο εμπιστεύματος, εντούτοις η Μητρόπολη αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής για μερικά ακόμα χρόνια, μέχρι να αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές εάν τελικά θα ανεγείρουν την πρεσβεία.

Για την παραπάνω εξέλιξη αντλήσαμε πληροφόρηση από τον ίδιο τον μητροπολίτη, ο οποίος, αφού εξέθεσε τον διακαή πόθο του ακόμα και σήμερα να ανεγερθεί η πρεσβεία, εξήγησε ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στο ελληνικό Δημόσιο για ακόμα πέντε χρόνια προς τον σκοπό, μέχρι τότε, της υλοποίησης του έργου, ειδάλλως η συμφωνία θα θεωρηθεί άκυρη.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικηφόρος, η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο «μιας ωραίας συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων» στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεσμεύτηκε να ορίσει επιτροπή για να έρθει στην Κύπρο και να δει το τεμάχιο, με απώτερο στόχο να δοθεί μια οριστική απάντηση για το εάν θέλουν τελικά να το κρατήσουν ή όχι. Ερωτηθείς εάν ήρθε μέχρι τώρα αυτή η επιτροπή, ο μητροπολίτης απάντησε αρνητικά, ενώ σημείωσε ότι η μεταβίβαση επ’ ονόματι της ιεράς μονής θα γίνει έτσι κι αλλιώς, ώστε το τεμάχιο να βρίσκεται υπό την κυριότητά της μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση πάει 19 χρόνια πίσω, και συγκεκριμένα στο 1998, όταν η Ιερά Μονή Κύκκου πώλησε το τεμάχιο υπό τύπο εμπιστεύματος στην Ελληνική Δημοκρατία (ΕΔ) για τους σκοπούς και μόνο της ανέγερσης ελληνικής πρεσβείας και πρεσβευτικής κατοικίας. Επειδή όμως το έργο δεν υλοποιήθηκε χρονικά εντός της συμφωνηθείσας προθεσμίας και επειδή η μονή πληροφορήθηκε ότι η ΕΔ έψαχνε τελικά αγοραστές για μεταπώληση, προχώρησε και άσκησε αγωγή. Τον Φεβρουάριο του 2017, ο πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Νικόλαος Σάντης απεφάνθη ότι η ΕΔ υποχρεούται «άμεσα» να επιστρέψει το ακίνητο, προσδιορίζοντας το «άμεσα» στο μόλις της καταβληθεί από τη μονή το αντίτιμο των 500.000 Λ.Κ. (854.300 ευρώ), πλέον τόκους προς 9% από τον Μάιο του 1999.

Η βασική μαρτυρία που προσφέρθηκε στο δικαστήριο από πλευράς της μονής ήταν του ηγουμένου της κ. Νικηφόρου, ο οποίος κατ’ αρχήν δέχθηκε ότι η συμφωνία δεν έγινε ποτέ γραπτώς, αλλά ουσιαστικά αφορούσε συμφωνία κυρίων. Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης ανέφερε πως όταν το καλοκαίρι του 1998 επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο ο τότε Πρόεδρος της Ελλάδας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον τότε ΥΠΕΞ Θεόδωρο Πάγκαλο και τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκο Ροδουσάκη, τέθηκε θέμα ανέγερσης πρεσβείας στη Λευκωσία και ρωτήθηκε η μονή εάν είχε διαθέσιμο οικόπεδο για σκοπούς πώλησης.

Τους υποδείχθηκε το επίδικο τεμάχιο το οποίο βρίσκεται απέναντι από το μετόχιο της μονής και συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί στην ΕΔ υπό τύπο εμπιστεύματος για περίοδο 10 ετών. Στο διάστημα αυτό θα έπρεπε η πρεσβεία και η πρεσβευτική κατοικία να ανεγείρονταν, ειδάλλως η συμφωνία προέβλεπε ότι το τεμάχιο θα επιστρεφόταν στη μονή και η τελευταία θα επέστρεφε τα χρήματα, πλέον τόκους.

Διευκρινιστικά αναφέρεται ότι η μονή πώλησε το τεμάχιο στην ΕΔ για το ποσό των 500.000 Λ.Κ., παρόλο που η εκτιμημένη αξία του το 1999 ανερχόταν στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ εκτίμηση που έγινε το 2013 ανέβασε την αξία του στα 8,8 εκατ. ευρώ.

 

politis.com.cy

Διαβάστε ακόμα