Μοναδική βραδιά στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων (ΦΩΤΟ)

Στον επιβλητικό χώρο της παλαιότερης οικίας των Αθηνών (Αδριανού 96, Πλάκα) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες βράδυ, 9 Ιουλίου, το ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλη Τσαμπρόπουλου, που διοργάνωσε ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, ο Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας, ο Υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου του Αρχοντικού των Μπενιζέλων κ. Γιώργος Θεοδωρόπουλος, κληρικοί και πλήθος κόσμου που κατέκλυσε τον χώρο από νωρίς για να απολαύσει το μουσικό πρόγραμμα.

Την βραδιά άνοιξε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, π. Συμεών Βολιώτης, μεταφέροντας τις εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου και εξαίροντας το πολύτιμο έργο του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», που είχε την ευθύνη διοργάνωσης της συναυλίας, ενώ επεσήμανε την ιδιαιτερότητα της βραδιάς να φιλοξενεί ο ιερός και ιστορικός χώρος του Αρχοντικού των Μπενιζέλων έναν διεθνούς φήμης βιρτουόζο πιανίστα. Αναφέρθηκε επίσης στο σημαντικό έργο της πρόσφατης αναπαλαίωσης του εντυπωσιακού κτίσματος του Αρχοντικού και της λειτουργίας του πλέον ως Μουσείου, διασώζοντας την ιστορική διαδρομή του χώρου και παρέχοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να βιώσει την ατμόσφαιρα αλλοτινών εποχών στο παλαιότερο σπίτι της πρωτεύουσας.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος στη συνέχεια ερμήνευσε έργα υψηλής δεξιοτεχνίας των Ντομένικο Σκαρλάτι, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Φρεντερίκ Σοπέν, κερδίζοντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού. Στο τέλος του ρεσιτάλ, απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, σημείωσε ότι η ερμηνεία ενός κλασικού μουσικού προγράμματος σε χώρους, όπως το Αρχοντικό των Μπενιζέλων το οποίο υπήρξε το σπίτι όπου μεγάλωσε και ανατράφηκε η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία, καλούν τόσο τον ερμηνευτή όσο και τον ακροατή να απεκδυθεί οποιασδήποτε επίπλαστης συμπεριφοράς που απαιτεί το πρωτόκολλο ανάλογων συναυλιών που πραγματοποιούνται συνήθως σε άλλους χώρους περισσότερο ίσως κατάλληλους για την παρουσίαση κλασικών προγραμμάτων, αλλά και να αναλογιστεί ότι στην πραγματικότητα ένας τέτοιος χώρος κρύβει μεγαλύτερη «μουσικότητα», καθώς ανέθρεψε έναν άνθρωπο που έφτασε στην αγιοσύνη και αυτό από μόνο του δεν μπορεί παρά να είναι Μουσική.

Λαμβάνοντας αφορμή από τα λόγια του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, τη βραδιά έκλεισε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Ψυχίατρος και Αναπλ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο οποίος ξεκίνησε τον λόγο του εκφράζοντας το αίσθημα της βαθιάς ανάγκης του και της εσωτερικής υποχρέωσης να βρεθεί,  με αφορμή τη διοργάνωση της συναυλίας, ξανά στον χώρο της Αγίας Φιλοθέης, της οποίας την παρουσία βίωσε έντονα πρόσφατα στη ζωή του. Τόνισε μεταξύ άλλων, την ιδιαίτερη σημειολογία και συμβολικότητα της φιλοξενίας της κλασικής μουσικής μέσα στον χώρο που έζησε η Αγία. Μία μουσική που θεωρείται ως δυτικής κουλτούρας και ευρωπαϊκή, βρίσκοντας έκφραση στα χέρια και το πνεύμα του Βασίλη Τσαμπρόπουλου μέσα σε έναν χώρο ορθοδοξίας, μοιάζει σα να μεταμορφώνεται ουσιαστικά, να λαμβάνει νέα στοιχεία και να αντι-προσφέρεται ως Ελληνική.

I. A. A.

Διαβάστε ακόμα