Ο Άγιο Βίτος εορτάσθηκε πανδήμως στο Κοσσυφοπέδιο (ΦΩΤΟ)

 του Θωμά Αναστασιάδη
Η εθνική και θρησκευτική εορτή των Σέρβων Видовдан,  “Ημέρα του Αγίου Βίτου”, τιμήθηκε  μεγαλοπρεπώς και επισήμως στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια { Kosovo i Metohija } στις 28-6-17. Γιορτάστηκε η 628η επέτειος της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου.
Προς τον  σκοπό αυτό, μετέβησαν στην περιοχή, από το Βελιγράδι, ο Πατριάρχης Ειρηναίος και ο  Διάδοχος του Βασιλικού Θρόνου των Σέρβων, πρίγκιπας Αλέξανδρος  Καρατζόρτζεβιτς, συνοδευόμενος από την Ελληνίδα σύζυγό του πριγκίπισσα Αικατερίνη.

Το πρωί  ο Αγιώτατος  Πατριάρχης Σερβίας κ.κ.Ειρηναίος, τέλεσε υπαίθρια πατριαρχική θ.Λειτουργία μπροστά στην γυναικεία Ι.Μονή Γκρατσάνιτσας, (22km  από την πρωτεύουσα Πρίστινα), συμπαραστατούμενος από τον επιχώριο Πανιερώτατο Επίσκοπο Ρασκοπριζρένης κ.Θεοδόσιο και τον συνταξιούχο Επίσκοπο πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ.Αθανάσιο {Γιέφτιτς}. Έλαβαν μέρος  ιερείς, ιερομόναχοι και διάκονοι  της Επισκοπής Ράσκας και Πριζρένης. Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Σερβίας, παρέστη ο  διευθυντής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια,  κ.Μάρκος Ντιούριτς,  εκπρόσωποι της συνεργασίας με τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές κοινότητες και λοιποί  εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια. Επίσης, πέραν των εναπομεινάντων ντόπιων Ορθοδόξων,  μεγάλος αριθμός πιστών ήρθε  από όλη τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

  Ο Αγ. Βίτος  γεννήθηκε στην Σικελία  το 290 &  μαρτύρησε στην Λευκανία το 303.


Στο κήρυγμά του, πέραν  του βίου του τιμώμενου Αγ. Βίτου, ο οποίος  στον μεσαίωνα ήταν ο προστάτης του Βασιλείου της Σερβίας, ο Πατριάρχης Ειρηναίος είπε στους Σέρβους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο: Λοιπόν, σήμερα είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό το ιερό μέρος, για να τιμήσουμε τους ήρωες προπάτορές μας.  Θαυμάζουμε το θάρρος σας, όσοι έχετε μείνει και ζείτε εδώ στην περιοχή. Είμαστε  μαζί σας και σας ενθαρρύνουμε να παραμείνετε εδώ.  Μην εγκαταλείψετε τα σπίτια σας, μην πουλήσετε την γη σας, γιατί το χώμα είναι εμποτισμένο με το αίμα των προγόνων σας.
-Η “Ημέρα του Αγίου Βίτου”  μας λέει ότι οι Σέρβοι είναι  άνθρωποι του Θεού. Μια μεγάλη μέρα, όταν το σερβικό έθνος υπέστη τη Μεγάλη Παρασκευή της σταύρωσής του. Αυτή η σταύρωση διαρκεί αιώνες, μέχρι σήμερα. Όμως, μετά την Μεγάλη Παρασκευή έρχεται η Ανάσταση. Είμαστε άνθρωποι που ζούμε στη γη, αλλά κοιτάζουμε στον ουρανό, είπε ο Πατριάρχης.

Πριν την απόλυση ο Πατριάρχης παρασημοφόρησε με  το  “Τάγμα του Αγίου βασιλιά Μιλούτιν”  τον διευθυντή των μεταλλείων κ.Ομπίλιτς  Κοβάτσεβιτς, για την βοήθεια και το ανθρωπιστικό του  έργο στις τοιχογραφίες των εκκλησιών στο Κοσσυφοπέδιο. Επίσης  ο κ.Μάρκος Ντιούριτς απένειμε παράσημα σε μητέρες της Επισκοπή Ράσκας με τέσσερα και περισσότερα παιδιά, στις οποίες  το Γραφείο  του παρέχει οικονομική βοήθεια. Το δε Πριγκιπικό ζεύγος μοίρασε  τρόφιμα και παιχνίδια στα παιδιά που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του μοναστηριού της Γκρατσάνιτσα, τα οποία  παρέχονται σε συνεργασία με την ανθρωπιστική οργάνωση  “Lifeline” του Σικάγου, της οποίας προΐσταται  η  πριγκίπισσα Αικατερίνη.
Στη συνέχεια ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των ηρώων της μάχης του Κοσσυφοπεδίου, στο Gazimestan {τόπος των ηρώων}. Εδώ έγινε η επική μάχη του Κοσσυφοπεδίου κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις 15 Ιουνίου 1389 (28 Ιουνίου με το Ν.Η.), όπου έπεσαν ηρωϊκώς μαχόμενοι ο Άγιος Πρίγκιπας Λάζαρος  και  Σέρβοι  ιεροί μάρτυρες πολεμιστές.  Το μνημείο βρίσκεται σε λόφο 50 μέτρων πάνω από τον κάμπο, και το μέρος είναι σημαντικό για  τους Σέρβους, καθ’ όσον αποτελεί ιερό τόπο της Εθνοτικής τους ταυτότητας.

     Ο  Διευθυντής του Γραφείου της Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια κ.Μάρκος Ντιούριτς είπε:
-Σήμερα είναι μια γιορτή και μνήμη  των παραδόσεων και της πνευματικότητας μας, που σηματοδοτεί η 628η επέτειος της Μάχηςτου Κοσσυφοπεδίου.  Αν σταματήσουμε να τιμούμε τα παραπάνω ιδανικά, τότε σαν Έθνος δεν έχουμε μέλλον.
-Η Κυβέρνηση της Σερβίας θα συνεχίσει να βοηθά τον Σερβικό λαό στο Κόσοβο και τα Μετόχια, και θα  αγωνιζόμαστε  όσο το δυνατόν περισσότερο  για  να επιβιώσετε  και να παραμείνετε σε αυτό τον τόπο, είπε ο Ντιούριτς, και προσέθεσε ότι  “η Σερβία δεν θα εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια,  και ότι αυτό δεν είναι μια μάχη για το έδαφος και τα τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά είναι ένας αγώνας για να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας ως έθνος” .
    Ο Πρίγκιπας Αλέξανδρος  μετά την κατάθεση στεφάνου είπε:
“Σήμερα γιορτάζουμε το Vidovdan, μία από τις μεγαλύτερες διακοπές της Σερβίας και μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες της σερβικής ιστορίας. Είμαστε ένα μικρό έθνος, αλλά η ιστορία μας είναι μεγάλη. Η Σερβία αντιμετωπίζει σήμερα πολλές αλλαγές. Όλος ο κόσμος περνάει αλλαγές. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται το μέλλον, αν κάποιος προχωρήσει μετά από ένα όραμα. Η Σερβία έχει πολλά να στηριχθεί στο παρελθόν της, γεγονός που μας δείχνει κατεύθυνση για το μέλλον. Δεν γιορτάζουμε τον Vidovdan ως την ημέρα της ήττας μας. Την γιορτάζουμε ως σύμβολο του πνεύματος του έθνους μας, ως χαρά της ελπίδας και της πίστης σε ένα καλύτερο αύριο. Όσο γιορτάζουμε την Vidovdan, όσο είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, το μέλλον μας μπορεί να είναι μόνο φωτεινό! “.
Διαβάστε ακόμα