Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Κύπρου πριν τη σύσκεψη για το Κυπριακό

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εν όψει της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομος, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι «νομίζω ότι δεν θα υπάρξει οτιδήποτε» και πρόβλεψε πως «μάλλον οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν εν τη γενέσει τους».

«Μακαριότατε, ποιες είναι οι σκέψεις σας για την επικείμενη συνάντηση για το Κυπριακό στην Ελβετία;» τον ρωτήσαμε. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει οτιδήποτε διότι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών δεν έκανε σωστή δουλειά. Ηδη και η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση έχουν διαμαρτυρηθεί. Πιστεύω ότι η Τουρκία με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του Πρωθυπουργού δεν πρόκειται να κάνουν πίσω όσον αφορά τα τουρκικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις που τους είχε δώσει τότε η Ζυρίχη. Μάλλον νομίζω ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν εν τη γενέσει τους».

Οταν τον ρωτήσαμε αν έχει μιλήσει πρόσφατα με τον πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη, απεκάλυψε ότι «είχα σήμερα (τη Δευτέρα) το μεσημέρι συνάντηση επί μία ώρα». Αναφορικά με τη συνομιλία τους, είπε: «Νομίζω ότι έχει αντιληφθεί ο Πρόεδρος τις δικές μας θέσεις και συμφωνεί και μπορώ να πω ότι έφυγα ευχαριστημένος από το Προεδρικό Μέγαρο».

Πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης «βλέπει ότι η Τουρκία θέλει να πάντα. Εγώ πάντοτε πίστευα και ποτέ δεν έφυγα από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνω τη δήλωση ότι δεν πίστευα ούτε πιστεύω ότι θα φθάσουν στο τέλος οι συνομιλίες για να έχουμε μία καλή συμφωνία και να κάνουμε ένα Ομοσπονδιακό Κράτος. Τώρα θέλω να πιστεύω ότι θα προσπαθήσει ο Πρόεδρος, αλλά είδε τις δυσκολίες και πιστεύω ότι ο Τούρκος δεν θα κάνει πίσω».

Ο Μακαριότατος τόνισε πως «ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις μου, άκουσα κι εγώ τις δικές του, ξέρει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την Εκκλησία, τις γνωρίζει πολύ καλά. Του επανέλαβα ότι δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο τέλος, όχι διότι φταίμε εμείς αλλά διότι οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές που θέτει για τις συζητήσεις η Εκκλησία, είπε, ότι «η Εκκλησία δεν δέχεται την εκ περιτροπής Προεδρία. Την έκταση που έχουν οι Τούρκοι δηλαδή αν δεν δώσουν την Μόρφου και την Αμμόχωστο δεν πρόκειται να κλείσει το εθνικό μας θέμα. Επίσης, οι έποικοι πρέπει να φύγουν διότι δεν ήλθαν εδώ για να δουλέψουν και να φάνε ένα κομμάτι ψωμί, αλλά είχαν στόχο να φέρουν τους έποικους για να αλλοιώσουν τη δημογραφική σύνθεση του λαού μας, δίνουν συνεχώς κυπριακή υπηκοότητα σ’ αυτούς.

»Εμείς δεχόμαστε πως όσοι και όσες έχουν παντρευτεί με Τουρκοκυπρίους είναι ανθρωπιστικό το θέμα να μην χωρίσουμε τις οικογένειες, να τους αφήσουμε, αλλά οι άλλοι πρέπει να φύγουν. Τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να φύγουν, αν δεν συμβούν όλα αυτά τα οποία δυστυχώς η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να τα αφήσει, δεν μπορεί να υπάρξει λύση».

Σε ερώτηση τι του λέγουν οι απλοί άνθρωποι όταν τον συναντούν στις εκκλησίες, σε εκδηλώσεις, είπε ότι «μου λένε ευκαίρως-ακαίρως ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν, μόνο στην Εκκλησία, δηλαδή έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς κ.λπ. κι αυτό είναι πολύ απογοητευτικό. Επίσης, μας λένε οι άνθρωποι τουλάχιστον κρατείστε εσείς» και τόνισε πως «ως Εκκλησία πηγαίνουμε πολύ καλά δόξα τω Θεώ δεν έχω παράπονο από κανέναν».

Ο Μακαριότατος τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για την Ομογένεια. Είπε ότι «η Ομογένεια μπορεί να κάνει πολλά και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή έχει σωστό ενδιαφέρον. Από ό,τι με έχει με ενημερώσει ο Αγιος Καρπασίας πάμε πολύ καλά και μάλιστα με έχουν καλέσει να χαιρετίσω το Συνέδριο των Αποδήμων που θα γίνει τον Αύγουστο στο Συνεδριακό Κέντρο εδώ στη Λευκωσία και φέτος θα πάω διότι είδα μία αλλαγή. Εχω τέσσερα χρόνια να πάω».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος προτίθεται να πει στους ομογενείς ότι «μπορούν να παίξουν ένα θαυμάσιο ρόλο σε όλες τις χώρες που υπάρχουν οι απόδημοί μας και ιδιαιτέρως στην Αμερική εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις. Αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία που έχει το επάνω χέρι».

Υπογράμμισε ότι «και στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε μία σοβαρή Ομογένεια και πρέπει να πάρουν αυτές οι χώρες σωστά μηνύματα από τον λαό μας».

Αναφορικά με το αν ανησυχεί γενικά με την πορεία των πραγμάτων και των συζητήσεων, απάντησε: «Οχι, δεν ανησυχώ καθόλου παρόλο που φωνάζουν ότι οι εταιρείες που πήραν τα οικόπεδα στην Κυπριακή ΑΟΖ ότι δήθεν δεν θα πάνε να κάνουν γεωτρήσεις κ.λπ., δεν πιστεύω κάτι τέτοιο διότι είναι μεγάλες εταιρείες, κολοσσοί. Είδα τότε με την Noble που είναι μικρή εταιρεία και πήγαν τα τουρκικά πλοία και τα αεροπλάνα έξι χιλιόμετρα μακράν της εξέδρας κι αμέσως σηκώθηκαν και τα ισραηλινά τότε πολεμικά αεροπλάνα και τα αμερικανικά από τη Σούδα της Κρήτης και τους έδιωξαν».

Πρόσθεσε δε, πως «η Τουρκία δεν έχει τρυπάνι, ούτε και μπορεί να κατασκευάσει διότι είναι η τεχνολογία. Ούτε πρόκειται να τους δώσει κανείς ούτε ενοίκιο ούτε πώληση διότι ξέρουν ότι είναι παράνομοι οι Τούρκοι, ό,τι κάνουν είναι μία παρανομία, συνεπώς άφησέ τους να περιφέρονται στην Ανατολική Μεσόγειο να κάνουν περίπατο. Τα καταγγέλλουμε βέβαια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά να μην τους δώσουμε σημασία».

 

Εκκλησία Κύπρου

 

Διαβάστε ακόμα