Θυρανοίξια εξωκκλησίου από τον Μητροπολίτη Παροναξίας (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 9-7-2017 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, μετέβη στην περιοχή του λεκανοπεδίου Τραγαίας, όπου σε πολύ απομακρυσμένο σημείο (στην Ράχη Μονοιτσίων) βρίσκεται το Εξωκκλήσι του Ταξιάρχου Μιχαήλ του οποίου πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πολυετής εργασία αποκαταστάσεως και συντηρήσεώς του. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί τον καρπό της καλής και αρμονικής συνεργασίας πολλών φορέων και ιδιωτών, κυρίως δε της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας.

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις απόψεις των ειδικών ο Ναός αποτελεί ένα από τα ποιο σημαντικά Μνημεία του Ελλαδικού χώρου, αποτελεί κτίσμα του 7ου αιώνος και ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής. (Το τρίτο – νότιο – κλίτος έχει σχεδόν καταστραφεί, αλλά διαγράφεται από την σωζόμενη θεμελίωση, όπως φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες που ακολουθούν).

Μετά την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού και των Θυρανοιξίων ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του έργου της αποκαταστάσεως του σπουδαίου αυτού Ναού και τονίζοντας ότι γενικότερα οι Ναοί αποτελούν κυρίως τόπους λατρείας του Θεού και το γεγονός αυτό τους διέσωσε δια μέσου των αιώνων.

Εν συνεχεία σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μαν. Μαργαρίτης. ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημ. Αθανασούλης, η πρώην Προϊσταμένη και νυν Διευθύντρια του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών κ. Αικ. Δελλαπόρτα και ο Πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Τραγαίας κ. Γ. Γαβαλάς. Παρά την σχετική δυσκολία προσβάσεως μεγάλος αριθμός ευσεβών χριστιανών συμμετείχε στην ωραία αυτή τελετή.

Ι. Μ. Παροναξίας

Διαβάστε ακόμα