Αγρυπνία στο Μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Με πανηγυρικό τρόπο εορτάστηκε η απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς. Κατά το έθος πραγματοποιήθηκε υπαίθρια Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαυριωτίσσης, κτίσμα του 11ου αιώνος, το Καθολικό της οποίας τιμάται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου.

Η Αγρυπνία πραγματοποιήθηκε κατά το μοναστηριακό τυπικό, αφού προηγήθηκε ο Αγιασμός στην φιάλη της Μονής και το Μικρό Απόδειπνο, ενώ αμέσως μετά εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και η Λιτή. Πραγματοποιηθείσης της Λιτανείας γύρω από την Μονή, άρχισε ο Όρθρος και περί την 12η νυκτερινή η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του κόσμου, μικρών και μεγάλων με τις οικογένειές τους, οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το τέλος της Αγρυπνίας, παρά τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην παραλίμνια Μονή.

Των Ιερών Ακολουθιών προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κ. Βαρθολομαίος, καστοριανής καταγωγής, με τη συμμετοχή και του οικείου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ καθώς και Ιερέων που τίμησαν με τη συμμετοχή τους την Κυρά της Λίμνης, την Παναγία Μαυριώτισσα.

Τον φετινό εορτασμό λάμπρυναν με την παρουσία τους μέλη της χορωδίας “Φιλαθωνίτες” με χοράρχη τον κ. Δημήτριο Μανούση, οι οποίοι γλυκόφθογγα απέδωσαν τους ύμνους της εορτής με κατανυκτικό και προσευχητικό ύφος.

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκε ένα μικρό κέρασμα ως ευλογία στους πολυάριθμους προσκυνητές.

Ι. Μ. Καστορίας

Διαβάστε ακόμα