Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του “παπα-Κρανιώτη” στην Ι. Μ. Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)
Κοινοποιήστε

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του “παπα-Κρανιώτη” στην Ι. Μ. Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή 27η Αυγούστου 2017 πραγματοποιήθηκαν στην Κράνα Μυλοποτάμου, στα πλαίσια των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα του Ιερέως Νικολάου Κόκκινου, «παπα-Κρανιώτη», Αρχηγού Μυλοποτάμου (Χιλιάρχου) στην Επανάσταση του 1866, εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφέρειας Κρήτης (Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου), του Δήμου Μυλοποτάμου και της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίων, με την επιμέλεια και συνδρομή της Οικογένειας Κόκκινου, των απανταχού Κρανιωτών και του Πολιτιστικού Συλλόγου Κράνας.

Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ενοριακό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κράνας, κατά την οποία ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος και αποδόθηκε τιμή στον διατελέσαντα επί τριακονταπενταετία Εφημέριο της Ενορίας Κράνας, Αιδεσ. Πρωτ. Βασίλειο Μανιά, πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια του Εκκλησιαστικού και Λαογραφικού Μουσείου της Ενορίας Κράνας.

Στη συνέχεια τελέσθηκε από τον Επίσκοπό μας Επιμνημόσυνη Δέηση και πραγματοποιήθηκαν τα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του «παπα-Κρανιώτη» και του Ηρώου Πεσόντων Κρανιωτών από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Δημήτριο Κόκκινο.

Κατά την εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αιδεσ. Πρωτ. Ανδρέας Κόκκινος, εφημέριος της Ενορίας Λιβαδίων, και ο δημιουργός του Ανδριάντα, γλύπτης κ. Έκτορας Παπαδάκης, Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Δρ. Εμμανουήλ Δρακάκης.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό τραγούδι και χορό από το λυράρη Γεώργιο Κλάδο και το Λαογραφικό Όμιλο Λιβαδίων «Λάζαρος και Μανώλης Χνάρης».

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρατέθηκε γεύμα στην πλατεία του Σχολείου Κράνας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πολιτάκης

Ι. Μ. Ρεθύμνης

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment