Επικίνδυνα θρησκευτικά παιχνίδια

Του Ανδρέα Πιμπίσιη 

Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την τέλεση θείας λειτουργίας στον Άγιο Μάμα της Μόρφου δεν είναι μια ακόμα αρνητική πολιτική κίνηση. Πρόκειται για μιας άκρως σοβαρή και επικίνδυνη κατάσταση, καθώς η «κυβέρνηση Οζγκιουργκιούν» επιχειρεί –σε συνεργασία ή σε συνεννόηση με την Άγκυρα– να εισαγάγει και το θρησκευτικό στοιχείο στα όσα χωρίζουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η θρησκεία ήταν ένα ζήτημα που δεν αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η Λευκωσία δεν έχει την πρόθεση να αφήσει τη νέα πρόκληση της τουρκοκυπριακής πλευράς να περάσει απαρατήρητη. Η άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους να λειτουργηθούν στον Άγιο Μάμα θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη συνάντηση που θα έχουν στα μέσα Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι η πράξη αυτή του κατοχικού καθεστώτος συνιστά παραβίαση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος, αυτού της απόλαυσης του θρησκευτικού δικαιώματος. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως η πράξη αυτή είναι μια ακόμα ένδειξη της γενικότερης συμπεριφοράς της τουρκικής πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε τη λύπη του για την απαγόρευση από το κατοχικό καθεστώς της τέλεσης λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «είναι λυπηρό γιατί για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, το κατοχικό καθεστώς προχώρησε σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν ανταποκρίνεται ούτε στο κλίμα της σημερινής εποχής όπου προσκυνήματα αυτής της μορφής είναι αμοιβαία». «Και εύχομαι ότι η εξήγηση που θα δοθεί, θα μπορέσει στο μέλλον να μην είναι τόσο απαγορευτική για τέτοια προσκυνήματα», ανέφερε.

Αστεία η εξήγηση…

Από το κατεχόμενα η «επίσημη απάντηση» που δόθηκε από το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί. Ο Κεμάλ Κιοπρουλού, ο οποίος είναι «γενικός διευθυντής» στο «υπουργείο», δήλωσε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν ότι «λόγω της χρονικής σύμπτωσης της εορτής του Αγίου Μάμα με την Γιορτή των Θυσιών και για λόγους ασφαλείας προτείναμε όπως η λειτουργία στην εκκλησία της Μόρφου γίνει την ερχόμενη εβδομάδα». Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση της λειτουργίας στον Άγιο Μάμα, ο Κιοπρουλού είπε ότι λόγω της σύμπτωσης με το Κουρμπάν Μπαϊράμ δεν θα ήταν εύκολο να ληφθούν επαρκή μέτρα ασφάλειας, καθώς πολλοί θα είναι με άδεια αυτή την εβδομάδα της θρησκευτικής γιορτής, και η Λειτουργία θα μπορούσε να γίνει μετά τις 5 Σεπτεμβρίου που τελειώνει η Γιορτή των Θυσιών.

ΣΤΟΝ ΞΥΛΙΑΤΟ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 

Η Μητρόπολη Μόρφου καταδίκασε την ενέργεια των κατοχικών αρχών να παρεμποδίσουν την πραγματοποίηση των ακολουθιών του εσπερινού και των θείων λειτουργιών στον καθεδρικό ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, την 1η, 2α και 3η Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την απαράδεκτη.

Σε ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρει πως «παρόλο που το αίτημά μας για τέλεση των συγκεκριμένων ακολουθιών υποβλήθηκε προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών από τις αρχές Ιουλίου του 2017, οι κατοχικές αρχές μάς κοινοποίησαν μέσω της Ειρηνευτικής Δύναμης στις 22 Αυγούστου 2017 την αρνητική τους απάντηση, επικαλούμενες θρησκευτικούς λόγους και συγκεκριμένα το ότι οι εορτασμοί του Αγίου Μάμαντος συμπίπτουν με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ την 1η Σεπτεμβρίου». «Κατά τη δική μας οπτική, τίποτα δεν εμποδίζει χριστιανούς και μουσουλμάνους σ’ αυτό τον τόπο να πραγματοποιούν παράλληλους εορτασμούς. Ούτε και νοείται θρησκευτική ελευθερία που να αφορά μόνο τους μεν και όχι τους δε» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως την 1η Σεπτεμβρίου στις 6:30 μ.μ. ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος θα προστεί της ακολουθίας του πανηγυρικού εσπερινού στον πανηγυρίζοντα ναό Αγίου Μάμαντος της κοινότητας Ξυλιάτου. Ανήμερα της εορτής του Αγίου Μάμαντος, τη 2α Σεπτεμβρίου, στις 7:00 π.μ., ο μητροπολίτης θα προστεί της θείας λειτουργίας στον ίδιο πανηγυρίζοντα ναό.

 

philenews.com

Διαβάστε ακόμα