Η εορτή της αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στον Πύργο (ΦΩΤΟ)

Στην Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με διήμερους θρησκευτικούς εορτασμούς, καθώς επίσης με κάθε μεγαλοπρέπεια και Ιερή κατάνυξη, εορτάστηκε για μία ακόμη φορά η εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, που ονομάστηκε και Πρόδρομος διότι με το κήρυγμά του και με το έργο του προετοίμασε και σήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστό στον κόσμο, ενώ παρέμεινε υπόδειγμα ανά τους αιώνας, σε όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες όπως και η δική του, του οποίου η ζωή είναι μία διαχρονική μαρτυρία εν Χριστώ!
 
Οι Ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και Ιεροπρέπεια, εις το ομώνυμο Ιστορικό παρεκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου, όπου και συνέρρευσε πλήθος Χριστιανών για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη, το άνθος της ερήμου και τον μάρτυρα της αληθείας, αφού υπήρξε ο όρθρος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου και που προηγήθηκε της Ανατολής του Ήλιου της Δικαιοσύνης, έχοντας μεγάλη μεσιτεία και παρρησία στον θρόνο του Θεού. Διότι υπήρξε ένας ξεχωριστός Προφήτης, Ασκητής και Κήρυκας της αληθείας ο οποίος σφράγισε την ζωή του με το μαρτύριο, διότι οι άνθρωποι της ανομίας και του σκότους εκείνης της εποχής αλλά δυστυχώς όπως και σήμερα πολεμούν την αλήθεια.
 
Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Γεώργιο Τούμπα, π. Παντελεήμων Παπαηλιού,  π. Άγγελο Ζέζα, π. Θεόδωρο Γκοτζόπουλο και τον οικείο Εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός.
 
Ορθοτομώντας τον Θείον Λόγον ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός της αποτομής  της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου και στη μεγάλη προσωπικότητα του εορταζομένου  Αγίου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε αγιoσύνη ήδη από την κοιλία της μητέρας του, που είχε ως κατοικία του την αγνότητα, που ακολούθησε την σωφροσύνη, που άσκησε την
νηστεία, που απομακρύνθηκε από κάθε ανθρώπινη συναναστροφή και έκανε πόλη του την έρημο, ζώντας με τα θηρία, έχοντας ως ένδυμα τρίχες καμήλου και δερμάτινη ζώνη στη μέση του, που έτρωγε σαν πουλάκι του ουρανού, ενώ μελετούσε διαρκώς τον νόμο του Θεού, χάριν του οποίου και φυλακίστηκε, θεωρώντας τη φυλάκισή του, ως κάτι δεύτερο και μηδαμινό. Ήταν αυτός που ξεπέρασε τους όρους της φύσεως και βάπτισε τον απόλυτα καθαρό και αμόλυντο και πέραν από κάθε φύση Ιησού Χριστό!
 
Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ευλογία του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τέλεσε ο Αιδεσιμολογιότατος π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου  Αχαρνών, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα αλλά με Προδρομικό και ελεγκτικό τρόπο, για την εορτή αυτή και τα πολλαπλά νοήματά της, παροτρύνοντας παράλληλα τους  παρισταμένους φιλέορτους κατοίκους της Ενορίας αυτής, καθώς και τους ευλαβείς κατοίκους της πόλεως του Πύργου, να οδηγηθούν στην μετάνοια την οποία εκήρρυσε ο εορταζόμενος Άγιος Ιωάννης, εάν πραγματικά θέλουν να σωθούν και να λυτρωθούν από τις δοκιμασίες και τα δυσεπίλητα προβλήματα της καθημερινότητας.
Διαβάστε ακόμα